Mladi dobivaju kamp u Klenovici
Kategorija:
Vijesti

U utorak, 18. studenog u Nadbiskupskom domu u Rijeci održan je prvi redovni sastanak članova Povjerenstva za pastoral mladih Riječke nadbiskupije. Povjerenstvo broji 18 članova i voditelj Povjerenstva je vlč. Velimir Martinović.

Okupljene članove pozdravio je u ime riječkog nadbiskupa generalni vikar mons. mr. Emil Svažić koji je naglasio da je cilj ovog Povjerenstva napraviti kvalitetan plan rada s mladima. Iako je ove godine poseban naglasak stavljen na pastoral braka i obitelji, mladi su sastavni dio toga pastorala. Mons. Svažić je rekao da iako su očekivanja od mladih u Crkvi velika, realnost je ipak drugačija, što je vidljivo  s krizmanicima koji nakon sv. krizme velikim dijelom napuštaju Crkvu i u nju se vraćaju tek u odrasloj dobi. Za ovo Povjerenstvo i za sve u Crkvi ta činjenica treba predstavljati alarm za pokretanje važnih pastoralnih inicijativa. Pastoral mladih ne možemo odvajati od drugih vidova pastorala i zato je potrebno cjelovito rješavanje ovog pitanja.

Mons. Svažić je potom naglasio da je važno ozbiljno promišljanje o suvremenim tehnologijama i specifičnim načinima komunikacije s mladima te da mladima treba pristupiti na njima razumljiv način. Stoga se od Crkve traži sve više individualni pastoral, onaj koji će biti „oči u oči“, što pretpostavlja rad u manjim grupama (pojedinačnim zajednicama). Važnu ulogu u tome imaju animatori za mlade i mlađi svećenici kao duhovnici mladima. Mladi su vrlo zahtjevni i kritični, ali i zahvalni za sve što za njih činimo ako im znamo pristupiti na njima razumljiv i prihvatljiv način, poručio je mons. Svažić.

Jedna od tema sastanka bio je program „Mladi za mlade“ koji se u Riječkoj nadbiskupiji provodi od 2004. godine i sastoji se od 5 vikend susreta s ciljem da mladi animiraju mlade u radu u župi i nadbiskupijskoj razini. Prvi ovogodišnji susret formacije “Mladi za mlade” bit će 20. prosinca u Udbini gdje će se mladima Riječke nadbiskupije pridružili mladi Gospićko-senjske biskupije.

Voditelj Povjerenstva, vlč. Martinović u nastavku je najavio kako se ove godine na području Riječke nadbiskupije planira pokrenuti kamp za mlade koji će biti u Klenovici. Budući da formacija mladi za mlade završava tek u srpnju mjesecu, kamp će se oformiti u kolovozu. Kapacitet kampa bit će 50 mjesta i bit će namijenjen srednjoškolcima i studentima, najavio je vlč. Martinović. Na sastanku je zaključeno da će se u kampu u Klenovici 25. travnja 2015. održati Nadbiskupijski susret mladih.

Skip to content