Ljubav se ne događa spontano, ona se uči!
Kategorija:
Vijesti

U četvrtak, 8. svibnja u kapeli Presvetog Srca Isusova u Rijeci proslavljena je 110. obljetnicu redovničkih zavjeta utemeljiteljice Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. Prigodnu riječ o utemeljiteljici reda uputila je postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić.

Majka Marija Krucifiksa Kozulić prije 110. godina polaganjem zavjeta posvjedočila je kako treba ljubiti i vršiti svoje zavjete, rekla je s. Dobroslava dodajući kako je to učinila na spomendan Gospe od krunice, Pompejske Gospe 8. svibnja 1904. godine. Obukavši redovničko odijelo uzela je ime Krusifiksa što znači ‘Raspeta’, a njezine zavjete primio je riječki kapucin, provincijal fra Berbardin Škrivanić. „Zajedno s Majkom zavjete su položile i njene prve suradnice, prve četiri sestre: s. Jezualda De Zorzi, s. Margareta Rosović, s. Gertruda Diracca i s. Olga Ubaldini. Prije zavjeta pripremale su se duhovnom obnovom koje im je držao isusovac o. Ambrossini iz Kraljevice, a duhovne vježbe za zavjete održao im je fra Bernardin koji je na dan zavjeta obznanio i proglasio s. Mariju Krucifiksu Kozulić utemeljiteljicom Družbe i generalnom glavaricom.“, otkrila je s. Dobroslava.

Euharistijsko klanjanje i misu s obredima obnove redovničkih zavjeta sestara Presvetog Srca Isusova predvodio je fra Ivica Petanjak. U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako je službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić formiranje Družbe pripremala osam godina te su danas novicijati potrebni da kandidati u godini ili dvije uvide jesu li ili nisu za taj poziv. Novicijat je put koji se mora proći jer zavjeti obvezuju, ali ne samo redovnički zavjeti, nego i zavjeti koji se daju pri sklapanju braka, istaknuo je fra Ivica. Jedni drugima postajemo križevi, a onaj koji ne želi križ u životu neka se ne redi i neka se ne ženi ili udaje, poručio je u nastavku.

„Ljubav se ne događa spontano, ona se uči. Isus nam poručuje da ljubimo svoje neprijatelje i čovjek se ne može prisiliti ljubiti neprijatelja. To se uči.“ Fra Ivan je u nastavku poručio kako su redovnici i redovnice križ jedni drugima, kao i supružnici jedno drugome i nužno je naučiti praštati i ljubiti. Sestre su ovom prigodom obnovile svoje redovničke zavjete koji, kako je istaknuo fra Ivica Petanjak, nisu svrha i cilj sami sebi nego put i način kako se ostvaruje svetost.

Skip to content