List živi nošen entuzijazmom suradnika
Kategorija:
Vijesti

Zlatni jubilej nadbiskupijskog mjesečnika

Riječki nadbiskupijski mjesečnik Zvona 23. siječnja proslavio je 50. obljetnicu izlaženja. Svečanost zlatnog jubileja u Nadbiskupskom domu u Rijeci, kojoj je prethodila misa u katedrali, bila je prilika za okupljanje i zahvalu suradnicima, koji su volonterskim entuzijazmom stvarali ovaj list, kao i onima koji još uvijek redovito pišu za njega.

Na svečanoj akademiji govorili su riječki nadbiskup Ivan Devčić i gospićko-senjski biskup Mile Bogović koji su sada izdavači, a u prošlosti su i sami pisali za Zvona. Nadbiskup Devčić 90-tih godina prošlog stoljeća bio je i glavni urednik. Osnivača Zvona, mons. Josipa Šojata i njegovog najvjernijeg suradnika mons. Ante Sironića prisjetila se Elica Bonačić, koja je prije 50 godina s majkom Kazicom sudjelovala u stvaranju lista. Voditelj posebnih projekata Novog lista Bruno Lončarić istaknuo je kulturološko značenje lista, a novinar i urednik časopisa Ulične svjetiljke Siniša Pucić govorio je o problematici tiskanih medija i njihovom položaju u odnosu na druge medije.

Mjesečnik za kršćansku kulturu

Sadašnji urednik Danijel Delonga uputio je zahvale suradnicima, kako onima koji su u proteklim desetljećima izgrađivali renome mjesečnika tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije, tako i onima koji još uvijek pišu za mjesečnik čiji su sada izdavači Riječka nadbiskupija i Gospićko-senjska biskupija. Istaknuo je da su svi suradnici volonteri, entuzijasti koji iz ljubavi prema novinarstvu, Zvonima i Crkvi redovito iz mjeseca u mjesec šalju svoje tekstove i priloge. „Puno se toga promijenilo u ovih 50 godina u tehničkom smislu, ali ono što je od samih početaka ostalo isto je upravo duh volonterstva i zajedništva brojnih suradnika koji pišu za Zvona. Ti suradnici ujedno su najveća snaga i najveća posebnost ovog mjesečnika“, rekao je Delonga. Zvona i danas u svakome broju okupljaju dvadesetak suradnika i nude desetak tematskih rubrika koje obuhvaćaju spektar pastoralnih tema, duhovnih promišljanja, povijesnih i kulturnih zanimljivosti, ekologije, glazbe i medicine.

Zvona su počela izlaziti u jesen 1963. kao Bakarska zvona, župni list župe Bakar, a uređivao ih je mons. Josip Šojat. Suradnik mu je bio, a kasnije i urednik mons. Anton Sironić. Ubrzo je list izrastao u mjesečnik tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije te 1971. i službeno promijenio ime u Zvona. U ovih 50 godina izlaženja uređivali su ga, uz dvojicu osnivača koji su preminuli 1996. godine, nadbiskup Devčić, Arsen Badurina i Gordana Fumić te posljednjih 10 godina Danijel Delonga. Zvona su važan svjedok povijesti, društvenih promjena, komunizma, Domovinskog rata, a danas su odraz Crkve u društvu s naglaskom na događanja u Riječkoj nadbiskupiji i Gospićko-senjskoj biskupiji. Kao mjesečnik za kršćansku kulturu, kako im stoji u podnaslovu i opisu, Zvona imaju informativnu, ali i formativnu ulogu, te u konačnici žele biti poticaj vjernicima na življenje vjere. Jedna od najvažnijih zadaća ovog mjesečnika je pomoći vjerniku da se bolje uključi u život mjesne Crkve.

Na svečanosti zlatnog jubileja pjevao je katedralni zbor Cantores Sancti Viti, a na kraju je nadbiskup Devčić uručio 20 zahvalnica najdugovječnijim suradnicima i trojici urednika. Zahvalnice za dugogodišnju suradnju u Zvonima dobili su: mons. dr. Mile Bogović, Maks Peč, Elica Bonetić, Ivan Host, dr. med., Ivica Vičić, mons. Mile Pecić, Zvonko Ranogajec, mons. mr. Tomislav Rogić, dr. Đuro Puškarić, Željko Malnar, Emilija Ljubić, Mirjana Banić, Josip Laginja, Desimir Širola, mons. dr. Milan Šimunović, dr. o. Marijan Jurčević, mons. Mijo Liković, Slobodan Šuljić, Nikola Kurti i s. Robertina Medven.

Važan svjedok vremena

Nadbiskup Devčić u svom je izlaganju podsjetio na važnost korištenja medija komunikacije  u poslanju Crkve. Crkva je za prenošenje vjere što većem broju ljudi od samih početaka koristila sve dostupne načine komunikacije, medije i medijske forme. U počecima su to bila osobna svjedočanstva i pisana riječ, kasnije tisak, a i danas Crkva promišlja kako koristiti nove medije s ciljem evangelizacije. Nadbiskup je istaknuo kako su novi mediji suvremeni forum na kojemu je potrebno svjedočiti vjeru.

Biskup Bogović prisjetio se početaka Zvona i povijesnog trenutka u kojemu su ona nastala, te istaknuo da ona ostaju kao vrijedan povijesni zapis i svjedok vremena. Elica Bonetić vrlo je emotivno govorila o svojoj suradnji s dvojicom osnivača i prvih urednika Zvona. Njezina je majka Kazica gotovo 40 godina bila tajnica Zvona, a njih nekoliko radilo je u ekspeditu, pakiralo i raznosilo Zvona. Istaknula je kako je taj duh zajedništva prvih „Zvonara“ bio jedinstven, a sve se činilo iz ljubavi.

Voditelj posebnih projekata Novog lista Bruno Lončarić za ovu je proslavu jubileja uredio poseban prilog u Novom listu koji je izišao na dan proslave i bio velika promocija nadbiskupijskog mjesečnika. U proteklih je godinu dana, radeći prilog o najstarijem suradniku Zvona Maksu Peču, koji je nedavno proslavio 100. rođendan, imao priliku pregledati sve brojeve. Priznao je da je i sam bio iznenađen energijom i kvalitetom tekstova koji se zaista mogu smatrati velikim prilogom kulturi i tradiciji kraja koji danas obuhvaća dvije županije, Liku, Gorski kotar i Primorje. Novinar Siniša Pucić govorio je o krizi i perspektivi tiskanih medija. Pojavom televizije, a pogotovo interneta, tiskani mediji svuda u svijetu bilježe pad naklade. No to ne znači da su izgubili važnost, ali potrebna im je prilagodba novim uvjetima. Pucić je istaknuo primjer časopisa Ulične svjetiljke kojega dijele beskućnici, a nudi pozitivne i poticajne teme. Novi načini distribucije i nove teme koje će se odmaknuti od senzacionalizma i crne kronike te prisutnost na internetu prilika su tiskanim medijima da privuku nove čitatelje. Sve to vrijedi i za Zvona, koja ne mogu biti imuna na svjetsku krizu tiska, ali se mogu prilagođavati novim uvjetima na medijskoj sceni što je zadaća za budućnost.

Skip to content