Križ je Kristova propovjedaonica
Kategorija:
Vijesti

Porečko i pulski biskup u miru Ivan Milovan predvodio je u nedjelju, 14. rujna svečano misno slavlje u katedrali sv. Vida u povodu proslave Uzvišenja sv. Križa. Na početku misnoga slavlja, ispred riječkog nadbiskup Ivana Devčića, pozdravio ga je generalni vikar Riječke nadbiskupije Emil Svažić u nazočnosti rektora riječke prvostolnice mons. Ivoslava Linića.

Govoreći o značenju križa mons. Milovan je istaknuo kako je križ središnja poruka naše vjere i preko njega nam Isus govori. „Križ je misterij, ali preko njega dobivamo ljubav i snagu da budemo Kristu vjerni, dok je euharistija izvor te snage.“ Nakon Velikog Petka, kada se kroz otajstvo križa gleda Isusova muka, svetkovinom Uzvišenja sv. Križa slavimo naše spasenje. S Isusom je križ postao znak ljubavi, poručio je mons. Milovan.

Osvrčući se na riječi sv. Pavla istaknuo je kako je križ ludost onima koji ne vjeruju, a onima koji vjeruju znak mudrosti i ljubavi. O križu je na osobit način govorio i sv. Ivan Pavao II. koji je istaknuo da oni koji žele izbaciti križ iz povijesti i sami će biti izbačeni iz povijesti, podsjetio je porečki i pulski biskup u miru.

U nastavku je istaknuo kako nam sveci pokazuju kako treba nositi svoj križ i prihvaćati volju Božju. „Pravi primjer je bl. Miroslav Bulešić koji je živio veliku radost vjere, ali i bio spreman život žrtvovati. Njegovo mladomisničko geslo bilo je: ‘Dođi Kraljevstvo Tvoje.. Budi volja Tvoja..’  i to geslo mladi Bulešić je živio, poručio je propovjednik. Dodao je kako i papa Franjo često govori o važnosti nošenja vlastitoga križa. Ono je sveti znak i križ je Kristova propovjedaonica. Životne križeve ne treba odbacivati nego uz Božju pomoć nositi s ljubavlju, zaključio je mons. Milovan.

Skip to content