Kristovom ljubavlju ljubila je svoje najbliže
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u srijedu, 10. rujna misu zadušnicu za Milu Uravić r. Šojat, majku mons. Nikice Uravića, u župnoj crkvi Marijina Uznesenja u Omišlju na otoku Krku.

Osvrčući se na život pok. Mile koji je bio obilježen selidbama uvjetovanim poslovima oca i supruga te ratnim i poratnim prilikama, nadbiskup Devčić je poručio kako su njeno najveće bogatstvo, izvor sreće i snage bili suprug, djeca, unuci i praunuci, odnosno obitelj kojoj se posve posvetila. „Bila je pjesnička duša te je svojim pjesmama pratila rođenja i važne životne trenutke svojih najdražih. Svoj pogled na brak i obitelj, ustanove koje danas prolaze jednu od težih kriza, sažela je u pjesmi: ‘Što je to obitelj?’, u kojoj pita: ‘Je li obitelj zajednica dvoje ljudi / koji nakon nekog vremena / provedena u braku osjete / da nisu više jedno drugom po ćudi / i raziđu se svatko na svoju stranu / a djeca ostanu – komu? / Nedavno sam pročitala jednu tešku riječ za obitelj: – Rasulo. / To govori, da je i u društvu / gdje obitelj živi nešto trulo.“

Majka pjesnikinja dala je i odgovore u kojima je navela da život nije zabava i razonoda, nego žrtva, odricanje i odgovornost. Kad mladi to shvate ima nade da obitelj postane zajednica i uporište i sreća za mlade, apostrofirao je stihove pok. Mile nadbiskup Devčić. Dodao je kako je život nije mazio, ali je ona sve križeve prihvaćala i nosila poput vjerne Isusove učenice. „Promatrajući život drage pokojnice, koji je na svoj način izrekla u pjesmama, možemo na nju primijeniti i riječi sv. Pavla: ‘Nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire. Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo.’ (Rim 14,7) To što Pavao iznosi kao životnu normu za svakog kršćanina, za svakoga koji je u krštenju umro starom, grešnom čovjeku, i rodio se s Kristom za novi život, naša je pokojnica zaista živjela.“

Majka Mila Kristovom ljubavlju ljubila je svoje najbliže, ali i svakog čovjeka, osobito onog najsiromašnijeg i najslabijeg, rekao je nadbiskup. Tu ljubav opisala je u pjesmi ‘Otvori oči’ u kojoj govoreći o Božjim zapovijedima ističući potrebu da otvorimo oči za ljude u potrebi. „Za divne riječi vjere i nade, a još više za nepatvoreno svjedočanstvo kršćanskoga života, u ovom trenutku oproštaja možemo reći samo hvala, hvala koja će izraziti ne samo priznanje nego i našu volju i spremnost da sami slijedimo ono što je majka Mila živjela i svjedočila.“, rekao je nadbiskup Devčić.

Mila Uravić r. Šojat rođena je u Senju 1913. godine, a Gospodinov poziv da prijeđe u nebeske stanove dočekala na blagdan Rođenja Marijina, 8. rujna 2014.

Skip to content