Korizma je vrijeme odluka
Kategorija:
Vijesti

„Korizma je vrijeme da se probudimo iz automatizma, navika, vrijeme da se otvorimo Bogu i čovjeku i budemo slobodni“, poručio je riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodeći svečano euharistijsko slavlje na Pepelnicu, u srijedu 5. ožujka, u katedrali sv. Vida.

Kršćanski blagdani slave se na nekršćanski način, bez trunka vjerske primjese, upozorio je nadbiskup Devčić i dodao kako vjernici danas previše pozornosti stavljaju na nebitno. „Da se to ne bi dogodilo potrebno je u korizmi dobro se pripremiti. Četrdeset godina Izraelci su putovali u Obećanu zemlju i mi korizmu moramo shvatiti kao put prepun kušnji. Izraelci su na putu bili kušani u pustinji, ropstvo im se činilo privlačnim i htjeli su se nasititi iz robovskih lonaca. Tu se današnji vjernik može prepoznati,“ naglasio je riječki nadbiskup i u nastavku objasnio kako nam se privlačnima čini ropstvo grijehu i lakomosti, a ne istinska sloboda.

Korizma je vrijeme da se zapitamo koliko smo slobodni u odnosu na ono što nam drugi pa i mediji nameću? Koliko vjerujemo Isusu? Koliko smo zarobljeni požudama i sebičnosti? Nadbiskup poručuje da u odgovorima na ta pitanja uviđamo koliko smo ‘neslobodni’, a Isus nas poziva i predvodi u slobodu. „Potrebno je odbaciti sve kušnje neslobode. Đavao je Izraelce nakon Izlaska kušao kruhom u pustinji, a tako danas kuša i nas.“ Kruh kojim su Izraelci kušani simbolizira život u službi tog kruha, a ne kruh u službi života.

Jedno od pitanja koje si moramo postaviti je i čijim jezikom govorimo, upozorio je nadbiskup. „Korizma je vrijeme ispitivanja i upoznavanja sebe. Vrijeme obraćenja i ozbiljnog priznanja grijeha pred Gospodinom i ljudima. Korizma je vrijeme odluka da ćemo krenuti Kristovim putem.“ Nadbiskup je nadalje naglasio da ćemo kao Izraelci biti kušani od ljudi koji nam žele oduzeti slobodu i stoga je vrijeme korizme vrijeme budnosti. „Moramo biti kvasac, svjetlo i sol u društvu u kojemu moramo ostaviti kršćanski trag iza sebe,“ poručio je nadbiskup.

Korizma je ujedno put obnove krsnih obećanja i vrijeme da učvrstimo vjeru i zapitamo se koliko je prividnoga u nama. Korizma je vrijeme da naučimo biti istinski Isusovi sljedbenici, a to ne možemo bez njegove milosti. Zaključujući propovijed nadbiskup Devčić je ukazo na sv. Pavla koji je rekao kako je potrebno umiranje starog čovjeka i rađanje novog u Kristu. Stoga je korizma milosno vrijeme da iz njega izađemo kao novi ljudi.

Skip to content