Jaslice Margarete Krstić na prestižnim izložbama u Italiji
Kategorija:
Vijesti

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Italije, Senata, Ministarstva kulture i turizma, Svete Stolice, Regije Lazio i Grada Rima u bazilici Santa Maria dell Popolo, Sala Bramante u četvrtak 27. studenog otvorena je 39. Međunarodna izložba jaslica “100 Presepi”. Između 490 prijavljenih jaslica iz cijelog svijeta odabrano je oko 180 jaslica, među njima i jaslice hrvatske umjetnice s Grobnika, Margarete Krstić.

Krstić ove godine u Rimu izlaže po šesti put. Po svojoj želji dobila je neuređen prostor iza rešetki u kojemu je otpala šuta s kamenih zidova. Prostor je iskoristila za božićnu priču gdje se uz ognjište okupila Sveta Obitelj odjevena u pašku narodnu nošnju. Isusa nosi Josip. Klanjaju im se prvi hrvatski kraljevi odjeveni u vrličku narodnu nošnju.

Umjetnica je božićnoj priči dodala i kipove odjevene u narodne nošnje Siska i Podravine, a na brdima sa strane prikazani su likovi u nošnjama Istre, Konavala i Varaždina. Putem iz sredine brda prikaz je ljudi odjevenih u nošnje otoka Krka, Omiša, Podgora, pastirice Travnika, Ljubuškog i Ravnih kotara. Anđeo je odjeven u nošnju Boke Kotorske dok riječki morčić, kao čuvar cijele priče, stoji pred rešetkom. Izloženo je 35 skulptura u raku tehnici i otvorenju izložbe nazočili su veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak i njegov zamjenik Hrvoje Franušić.

U Veroni, na 31. Međunarodnoj izložbi jaslica u kulturi i tradiciji “Presepi dal Mondo in Arena” koja je otvorena 29. studenog i može se razgledati do 25. siječnja 2015. godine, Krstić izlaže jubilarni deseti puta. Za tu prigodu pripremila je dvije božićne priče s oko 75 skulptura u engobiranoj bijeloj keramici. Jaslice sa Svetom Obitelji odjeveni u zadarsku nošnju, te jaslice sa Svetom Obitelji u ličkoj narodnoj nošnji.  

Skip to content