Isusova želja je da poput Lucije budemo svjetlo
Kategorija:
Vijesti

Župa svete Lucije u Kostreni, u svojoj obljetničkoj godini, 300. godišnjici posvete župne crkve, u subotu 13. prosinca proslavila je blagdan svoje nebeske zaštitnice svete Lucije. Koncelebrirano misno slavlje, uz domaćina mr. Ivana Stošića i suslavljenike, predvodio je trsatski gvardijan i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Antun Jasenović.

U prigodnoj propovijedi rekao je kako ime označuje osobu a kod Lucije je u imenu sadržana i njezina zadaća: da bude svjetlo. Isusova je želja da poput Lucije svi mi budemo svjetlo. On sam je svjetlost svijeta. I mi svojim životom i svjedočenjem možemo biti svjetlo. Svako je vrijeme pogodno za ostvarivanje svetosti, naglasio je propovjednik.

Naviješteni evanđeoski tekst o deset djevica nam poručuje da je naš život, poput uljanice i da ne može gorjeti bez ulja.Ulje su naša dobra djela, djela ljubavi koja nam nitko ne može ukrasti ali ni dati. Dobra djela svjedoče o našoj vjernosti Kristu. To je ulje koje će svijetliti i u našim uljanicama kad pođemo ususret Kristu, zaključio je fra Jasenović.

 Uvod u blagdansko slavlje bila je trodnevnica koju je predvodio župnik Stošić. Naglasio je kako je došašće vrijeme budnosti i spremnosti na Božja iznenađenja i promjene u našim životima. Bog ispunjava svoja obećanja i daruje mir koji nam je toliko potreban u ovom našem vremenu. Pozvani smo svakodnevno ići ususret Gospodinovu rođenju ispunjavajući životnu zadaću koju nam je Bog dao.

 Uoči blagdana, 12. prosinca, u Narodnoj čitaonici Kostrena Sveta Lucija održan je prigodni program u čast svete Lucije. Nastupila su djeca Dječjeg vrtića Zlatna ribica, Osnovne škole Kostrena i klapa Kamik. Izlaganje o ulozi suvremenih lasera u očuvanju vida održao je dr. med. Bernard Mrak.

Skip to content