Isus želi jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

U bazilici Majke Božje Trsatske u subotu, 18. siječnja  svečano je otvoren program ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se ove godine na svjetskoj razini odvija pod geslom „Zar je Krist razdijeljen?“ ( 1. Kor 1, 1-17).

Bogati duhovni, kulturni i zabavni program prilagođen osobito mladima, osamnaestu godinu u nizu organizirali su predstavnici Ekumenskog odbora grada Rijeke koji okuplja kršćanske crkve koje djeluju u gradu na Riječini. Vjerujući u moć molitve iako još uvijek postoje zidovi među kršćanskim zajednicama, svjedočanstvo otvorenosti za jedinstvo u različitosti ostalim kršćanima svojim su sudjelovanjem pokazali budući svećenici iz Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“, članovi udruga „Mladi za Krista“ i „Za bolji svijet“ i franjevački novaci, dok su u glazbenom dijelu nastupili band Assunta i KUD Ilinden.

Okupljene je na početku pozdravio domaćin, gvardijan trsatskog Svetišta fra Antun Jesenović koji je istaknuo kako je želja sudionika molitvene osmine da budu nosioci mira i jedinstva na koje Isus poziva u svijetu u kojemu nema sluha za Krista. Stoga je i ekumenski tjedan prilika za sve da se približe Kristu. Isus žarko želi i moli za jedinstvo svih kršćana. Evanđeoska istina zbog naše razjedinjenosti ne donosi potrebne duhovne plodove. Postoje razlike u tumačenju vjerskih istina među kršćanima, ali one nisu nepremostive. Poteškoće dolaze od naše ljudske ograničenosti pa trebamo moliti da možemo rasti u međusobnom sporazumijevanju s ciljem potpunog jedinstva. Ako nam molitve nisu iskrene, neće biti niti naša životna stvarnost, kazali su predvoditelji molitvenog programa iz ove tri kršćanske crkve.

Program je nastavljen u nedjelju, 19. siječnja  projekcijom filma „Kao na nebu“ u trsatskoj Auli pape Ivana Pavla II., a u utorak, 21. siječnja po prvi puta program molitvene osmine odvijat će se na Filozofskom fakultetu u sveučilišnom Kampusu na Trsatu tribinom na temu „Novo poganstvo kao protivnost kršćanstvu i monoteističkim religijama“. O temi će govoriti teolog Ivica Šola i filozof Nebojša Zelić. Početak je u 19:30.

Skip to content