Imenujmo se, a ne etiketirajmo!
Kategorija:
Vijesti

Ekumenskim programom u crkvi Gospe Lurdske u subotu, 25. siječnja zaključena je molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja se u Rijeci obilježavala po osamnaesti put.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić poručio je kako svaka Crkva gleda sebe u svijetu u kojemu se Isus rodio, u kojemu je vladalo jedinstvo pa i ono jedinstvo u nepravdi. „Isus je svojim učenicima poručio: – Budite jedno, jedno u ljubavi koja povezuje Oca, Sina i Duha Svetoga.“, podsjetio je riječki nadbiskup i dodao kako danas živimo u ujedinjenom svijetu, ali to globalizirano društvo je neosjetljivo za pojedince. „Jedni se razbacuju, drugi umiro od gladi. Isus moli za jedinstvo i kako možemo tome doprinijeti ako sami sebe ne poštujemo?“. U nastavku je podsjetio na nedavnu izjavu Svetoga Oca koji je istaknuo kako ga nejedinstvo kršćana sablažnjava i na tom tragu molitva za jedinstvo kršćana trebala bi biti 365 dana u godini.

Kako je istaknuo domaćin, fra Ivica Petanjak, molitvena osmina završava na blagdan obraćenja sv. Pavla Apostola i to je jedini obraćenik čije obraćenje se slavi u crkvi. Govoreći o  tekstu evanđelja i putovanju Isusa u Damask, fra Ivica je naglasio da se danas Isus poistovjećuje sa svima nama, ali i upozorio da je svaki od nas s Isusom, ali nismo zajedno. „Kao da ga svojatamo. Ta podjela prisutna je među zajednicama, narodima, crkvama i u nama samima i zato se molimo da spoznamo naš poziv i poslanje. Za to nije dovoljno osam dana u godini, nego ta slavlja moraju biti kroz godinu.“

Brojnim vjernicima koji su se okupili u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske obratio se i pastor Baptističke crkve, Giorgio Grlj koji je naglasio kako je u današnjem društvu prisutno etiketiranje ljudi. „Imenujmo se, a ne etiketirajmo! Poštujmo, a ne iskorištavajmo“ Izgovarajmo imena jednih drugih s poštovanjem:“, poručio je pastor Grlj. Predstavnik Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. car Konstantin i carica Elena“, Ilija Hristodulov nada se nastavku ovakvih ekumenskih susreta poručujući kako je MPC bila i ostat će za ekumenski odnos sa svima. U bogatom programu sudjelovali su i predstavnici ostalih kršćanskih crkava, članovi Udruga „Za bolji svijet“ i „Mladi za Krista“, band Assunta a po prvi puta u molitvenu osminu za jedinstvo kršćana uključio se Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Simbolično, u molitvi vjernika predstavnici jedne kršćanske crkve molili su za potrebe druge kršćanske crkve. 

Skip to content