Hrvatskom narodu nosio je Krista
Kategorija:
Vijesti

U povodu obilježavanja 18. godišnjice smrti šibenskog biskupa i osnivača samostana franjevaca trećoredaca na Pehlinu, mons. Srećka Badurine te blagdana Rana sv. Franje, u crkvi sv. Franje Asiškog na Pehlinu u srijedu, 17. rujna misno slavlje predvodio je don Ivan Bodrožić.

Govoreći o mons. Badurini istaknuo je kako je bio pastir koji je u teškim vremenima pognuo leđa i bio na službu narodu. S druge strane, sv. Franjo je kao ponizni sluga Kristov prihvatio svete rane kao Isusovu povlasticu kojom se suobličio s Kristom i stavio na raspolaganje ljudima. Onaj koji nosi utisnute Kristove rane najbolje može biti na službu ljudima i suosjećati s Kristom, rekao je don Bodrožić.  “Sv. Franjo se svega odrekao i to je čudo nasljedovanja Isusa. Ništa nije imao, ali je samoga sebe dao u služenju malenima.”

Toga je bio svjestan i biskup Badurina, rekao je u nastavku don Bodrožić. Upozorovao je na tragedije koje se događaju ako se ljudi udalje od križa. Kao primjer je naveo biskupovu propovijed u korizmi 1995. u kojoj upozorava kako se u Hrvatskoj vodi ne samo vidljiva borba, nego i ona nevidljiva koja se protivi križu i Kristu. Tu borbu svakodnevno je gledao kada je u ratu s ljudima dijelio patnje i boli, rekao je propovijednik. Biskupu Badurini Kristov križ bio je izvor iz kojega je crpio snagu za pomaganje ljudima u ratu, ali i poraću. “Bio je lijek ranjenima jer se trudio suobličiti s Kristom. Hrvatskom narodu nosio je Krista, jer je znao da je Krist odgovor za sve patnje, ali i danas je solidaran s nama i prati nas iz rajske slave.”, zaključio je don Bodrožić.

Uoči misnoga slavlja molitva krunice odražala se u atriju samostana ispred replike nadgrobne ploče mons. Badurine. 

Skip to content