Hodočašće u Isusovu domovinu je najljepše
Kategorija:
Vijesti

„Sva su hodočašća lijepa, ali ono u Isusovu domovinu je najcjenjenije i najljepše i za mnoge veliki događaj u životu,“ rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić u utorak, 11. ožujka predvodeći misno slavlje u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske uoči odlaska hodočasnika na 10. jubilarno hodočašće Riječke nadbiskupije u Svetu Zemlju Izrael i Jordan.

Osvrčući se na riječ Božju, u čijem je središtu snaga molitve, istaknuo je da je svaka iskrena molitva uvijek uslišana. „Isus je rekao: Kucajte, i otvorit će vam se! Tražite, i naći ćete! Neka i ovo hodočašće bude ‘kucanje’ da nam Gospodin vrati nadu i probudi solidarnost.“ Nadbiskup je u nastavku kazao kako nas Isus uči moliti i daje primjer ljubavi prema Ocu i Majci prema kojoj se moramo ravnati. „Pouzdanje u Boga vrlo je važno jer On zna što je za nas dobro i neće nas ostaviti neuslišane,“ poručio je nadbiskup i podsjetio hodočasnike da nam je Isus ostavio molitvu ‘Oče naš’ kao primjer kako moliti, a u svom obraćanju Ocu u Getsemanskom vrtu rekao: ‘Ne moja, nego tvoja volja da se vrši’“ i zato ovo hodočašće treba biti molitva s puno pouzdanja u Oca.

Vjernici, njih oko 150, nakon mise uz pratnju svećenika i riječkog nadbiskupa uputili su se na hodočašće koje će ih odvesti na same izvore vjere. Posjetit će najvažnija i najsvetija biblijska i kulturno-povijesna mjesta na području Kraljevine Jordan, Palestine i Izraela. Sveta Zemlja pojam je koji označava državu Izrael, no povijesno se prostire i na područje današnje Palestine, ali i s druge strane rijeke Jordana na područje Kraljevine Jordan. Tim putem su prolazili patrijarsi na putu u Obećanu zemlju. Izraelska plemena tim su se putem vraćala iz egipatskog ropstva  i boravila su na obje strane Jordana. Ivan Krstitelj i prorok Ilija djelovali su na istočnoj i zapadnoj strani rijeke Jordana.

Hodočasnicima Riječke nadbiskupije na ovom će posebnom hodočašću postati jasnije da rijeka Jordan u biblijskoj povijesti nije imala samo ulogu granice, već i mosta koji i danas sve više povezuje Bliski Istok. Hodočasnike duhovno prati riječki nadbiskup Ivan Devčić, biskupski vikar za pastoral i povjerenik za hodočašća vlč. Matija Matičić i vlč. Matija Rašpica s kojima će vjernici na svim svetim mjestima slaviti euharistijska slavlja. Hodočasnici se u Rijeku vraćaju u utorak, 18. ožujka.

Skip to content