Hodočašće na Rokovu
Kategorija:
Vijesti

Vjernici iz župa Hreljin, Praputnjak, Krasica, Škrljevo i Kukuljanovo tradicionalno su na blagdan sv. Roka u subotu, 16. kolovoza hodočastili pješice Majci Božjoj Trsatskoj. Krenuli su ujutro u dva sata iz Hreljina, a ostali su se  iz drugih usputnih župa priključivali. Predvodili su ih hreljinski župnik vlč. NixonEduardo CaicedoGonzalesi kukuljanski, krasičarski i škrljevski župnik vlč. Marijan Benković.

Na Sv. Kuzmu i u Dragi priključili su se i vjernici tih župa te ih je bilo svih oko tristotinjak. Putem se molila krunica i pjevale su se marijanske pjesme. U župnoj crkvi sv. Antuna Pustinjaka u Dragi hodočasnici su imali kratki predah uz molitvu i duhovni nagovor  draškog župnika vlč. Michela Cittadina. Ovogodišnjoj procesiji priključilo se četvero vjernika iz Kraljevice a krenuli su oko pola noći. Vjernici Kostrene također tradicionalno na Rokovu hodočaste Majci Božjoj Trsatskoj predvođeni župnikom vlč. Ivanom Stošićem. Ove godine bilo ih je oko pedesetak.

U trsatsko svetište došli su u 7 sati gdje je služena koncelebrirana sv. misa koju je, uz svećenike franjevce, mons. Sanjina Francetića i svećenike hodočasnike predvodio vlč. Nixon. Propovijedao je fra Emanuel Hoško a u propovijedi je stavio naglasak na sliku Gospe Trsatske koja se sastoji od pet slika: centralni lik je Marija koja doji Isusa, a između četiri manje slike u lijevom uglu je jedna koja prikazuje Isusa razapetog na Kalvariji a podno križa Mariju i ljubljenog Isusovog učenika Ivana: „ Ta slika je za nas važna. Na križu Isus s Marijom i učenikom uspostavlja razgovor. Nekome daje poruku. To je njegova oporuka. Isus je rekao : Ženo evo ti sina, a Ivanu evo ti majke. Svi smo mi djeca Marijina i svi smo pozvani da čuvamo uspomenu na nju, da ona bude ogledalo u našem životu.Marija je ispunila svoju zadaću. Bila je s apostolima na Duhove. Molila je s njima da se oraspolože da prihvate Duha Svetoga. Prva zadaća svima nama je sjetiti se da smo predani Mariji, da smo njezina djeca. Ponosi se dolaskom na Trsat i reci : Ja sam Marijin sin.“ – rekao je, između ostalog, fra Hoško.

Hodočašće na Trsat pješice na Rokovu traje gotovo dvjesto godina a započeli su ga vjernici spomenutih župa, koji su bili u velikoj nevolji. Njihovim mjestima harala je kolera i odnosila brojne živote. Utekli su se Majci Božjoj i ona im je preko svoga sina Isusa podarila izbavljene. Ovo hodočašće nikada nije prekinuto. Uvijek se hodočastilo makar u manjim grupicama a posljednjih dvadesetak godina planira se i organizira sa župnicima spomenutih župa. (G.F.)

Skip to content