Hodočašće brodovima
Kategorija:
Vijesti

Konvoj s 9 brodova punih hodočasnika krenuo je 30. studenog u jutarnjim satima iz Rijeke da bi se dva sata nakon toga posada i putnici iskrcali u Kraljevici podno crkve sv. Nikole, najstarijeg svetišta zaštitnika pomoraca s istočne strane Jadrana. Okupivši se u kraljevičkoj crkvi, tradicionalno prve nedjelje došašća, na taj su način pomorci, ribari, svi s morem povezani i njihove obitelji i ove godine zahvalili svome zaštitniku sv. Nikoli. Nakon skromnog dočeka na kraljevičkoj rivi i okrjepe uz čaj, rakiju i suhe smokve, u procesiji su hodočastili do crkve gdje je misu predvodio nadbiskupov povjerenik i voditelj Apostolata mora Luka Lučić.

Na početku mise veliku hodočasničku zavjetnu svijeću ispred oltara upalio je lučki kapetan Darko Glažar, a hodočasnike je pozdravio i župnik Ivica Klanac.

Ovo jedinstveno hodočašće održano je po 16. put, a hodočasnike u brodovima ove je godine pratilo mirno more, iako južno i oblačno. U brodove pomorskih kompanija iz Rijeke na riječkome doku ukrcali su se pomorci i njihove obitelji, ali i svi koji su željeli doživjeti ovo posebno iskustvo hodočašća brodovima. Konvoj je predvodio brod Lučke kapetanije„Vid“, a sudjelovali su brodovi desetak riječkih pomorskih tvrtki i pomorske škole u Bakru.

Vlč. Lučić u propovijedi je pomorcima približio značaj došašća, pripreme za Božić, ponovivši im evanđeoski poziv – bdijete i pazite. Molitvu je istaknuo kao važan element odnosa prema Bogu, ali i prema bližnjima. „Molitva je taj punjač koji nam napuni baterije kada posustanemo na životom putu, koji nas povezuje s Bogom i daje nam snage da bi mogli pomoći bližnjemu u potrebi“, rekao je propovjednik. Nakon mise druženje hodočasnika je nastavljeno uz ribarski domjenak, a zatim su se brodovima vratili u Rijeku.

Skip to content