Godina obitelji 2014./2015.
Kategorija:
Vijesti

U Nadbiskupskome domu u Rijeci u subotu, 29. ožujka održana je sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća. Analizu tekuće pastoralne godine posvećene župnoj katehezi dao je biskupski vikar vlč. Matija Matičić. Tajnik Vijeća vlč. Marijan Benković i povjerenik za župnu katehezu govorio je o glavnim smjernicama župne kateheze, pri čemu je naglasio važnost suradnje triju odgojnih čimbenika roditelja, svećenika i pastoralnih suradnika.

Glede župne kateheze naglašeno je da postoji dovoljno literature i da ju je moguće dobiti na web stranicama. Istaknuta je važnost papine pobudnice Evangelii Gaudium kao nove paradigme crkvenog djelovanja. Na nacionalni susret mladih u Dubrovniku iz naše nadbiskupije prijavio se dobar broj mladih. Nadbiskup je istaknuo kako po primjeru pape Franje Crkva treba njegovati karitativno i misijsko djelovanje. Potrebno je više buditi u djeci svijest o pomaganju drugih.

Najavio je da će apostolski nuncij predvoditi 8. lipnja na Trsatu misu na obljetnicu boravka Ivana Pavla II. u Rijeci, što će biti i proslava njegove kanonizacije. U raspravi su vijećnici naglasili sve veće osiromašenje građana, te potrebu bolje koordinacije svih onih koji djeluju oko karitativne aktivnosti unutar nadbiskupije. Osim naglog povećanja osiromašenja, naglašeno je i to da ima mladih koji žive nesrazmjerno vlastitim mogućnostima i da trebaju biti educirani oko toga. Istaknuto je da su se oko karitativnog djelovanja vjernici laici dosta angažirali (dom za beskućnike, Ulične svjetiljke, socijalna samoposluga).

Naglašeno je i širenje skauta (nedavno i u župama Kastav i Draga), u čemu Riječka nadbiskupija ima važnost i na hrvatskoj razini, te omogućavanje ljetovanja siromašnoj djeci raznih iz krajeva. Riječka nadbiskupija nastoji veliku pažnju posvetiti prisutnosti u tzv. novim medijima, u čemu ima uspjeha i odjeka. Na skupu je ilustriran program nacionalnog susreta bogoslova koji će se od 2. do 4. svibnja održati u Rijeci. Na sjednici Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća odlučeno je da naredna pastoralna godina 2014./2015. bude posvećena obitelji. U tome sklopu najavljeno je održavanje u Rijeci nacionalnog susreta obitelji 19. travnja 2015. Iz Ureda za obitelj naglasili su da njihovu pomoć traži velik broj supružnika koji prepoznaju u Crkvi ustanovu kojoj je stalo do toga da pomogne braku i obitelji u krizi. 

Skip to content