Gimnazijalci s poplavljenih područja na ljetovanju u Domu “Alojzije Stepinac”
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Ivan Devčić susreo se u petak, 25. srpnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci s gimnazijalcima Županje, učenicima s područja pogođenih poplavama koji borave u Domu “Alojzije Stepinac” u Driveniku, ljetovanju koje su im organizirali Katolički skauti Riječke nadbiskupije.

Nadbiskupa su pozdravili prof. Ljiljana Bilbija i učenik III. razreda Gimnazije Županja,  Ivan Zovak izrazivši zahvalnost Riječkoj nadbiskupiji koja im je omogućila boravak na Kvarneru. “U poplavama smo izgubili sve i da nije bilo Vas, ne bismo mogli ljetovati.”, poručio je Zovak.

Riječki nadbiskup upoznao je gimnazijalce s povijesnim okolnostima nastanka kaštela u Driveniku i okolnim mjestima te ulozi Frankopana koji su zaslužni i za dolazak franjevaca na Trsat. Dodao je i kako se Riječka nadbiskupija nalazi na području od izuzetne važnosti za pismenost hrvatskog naroda. “Glagoljica i mise na staroslavenskom svjedoče o našem slavenskom podrijetlu, našim korijenima i nigdje nećete  pronaći toliko kamenih spomenika na glagoljici kao ovdje.”

Osvrčući se na nedavne poplave zbog kojih su mnogi izgubili domove, a veliki broj gimnazijalaca sudjelovao je u obrani svojih kuća od nabujale bujice, poručio je da se tu pokazalo kakvi smo ljudi. “Gradeći za vremenito, ne smijemo zaboraviti vječno jer s ovoga svijeta ćemo povijeti samo ljubav i dobra djela. Lijepo je bilo vidjeti kako se cijela Hrvatska solidarizirala, osobito siromasi i mladi koji su pomagali u prokupljanju i slanju pomoći.”

Trudite se biti nesebični u svijetu u kojemu je sebičnost na svakom koraku, poručio je nadbiskup dodajući kako su u nedavnim poplavama položili pravu životnu maturu. “Nemojte zaboraviti ni duhovne bujice zbog kojih dolazi do sukoba. Pazite i na te mostove da ih mržnje i nesloge ne sruše. Neka vas ove fizičke katastrofe podsjete da postoje i duhovne katastrofe.” Gimnazijalaci, njih 39, došli su u pratnji dviju voditeljica, ravnateljice Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudite Franko i voditelja Katoličkih skauta Riječke nadbiskupije Marina Miletića. 

Skip to content