Formacija mladih svećenika
Kategorija:
Vijesti

Mladi svećenici iz 4 (nad)biskupije Riječke metropolije okupili su se na redovitom seminaru trajne formacije od 26. do 28. ožujka u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Seminar o ispovjedničkoj službi svećenika predvodio je isusovac dr. o. Ivan Fuček, duhovnik Biskupijskog misijskog sjemeništa u Puli, a organizirao ga je Metropolitanski pastoralni institut. Predavanja je temeljio na knjizi koju je objavio pod naslovom „Ispovjednik i pokornik: moralno-duhovni aspekti“. Predavanja su u prva dva dana razmatrala sakrament ženidbe, koje je njegovo sakramentalno i duhovno značenje te moguće manipulacije koje postavljaju izazov za kršćansku antropologiju. Posljednje predavanje odnosilo se na konkretnu ispovjednu praksu.

Nadovezujući se na temu bračnog života i obitelji dr. Fuček je svećenike podsjetio i na izvanrednu sinodu biskupa koju je papa Franjo sazvao za listopad ove godine. Sinoda će biti posvećena upravo obiteljskim pitanjima, promjenama i teškoćama s kojima se obitelji susreću u suvremenom svijetu. „To što je papa sazvao izvanrednu sinodu upravo s ovom tematikom dovoljno govori koliko je situacija teška.“ Objasnio je da se redovita sinoda biskupa održava svake tri godine, tako da će se i u 2015. godini sastati odabrani biskupi iz svih krajeva svijeta. „Uloga sinode je pomoć papi po pitanjima rasta vjere i ćudoređa te općenito o po pitanju položaja Crkve u svijetu. Sama po sebi ne može donositi promjene i odluke, to može samo papa, ali pomaže pri donošenju odluka.

„Crkva tako pokazuje da je živi organizam, da stalno razmatra što se događa u svijetu, u kakvim uvjetima i okolnostima navješćuje evanđeosku poruku. Crkva i u suvremenom svijetu ima snage biti jamac ljudskih i kršćanskih vrednota. Ona se može i treba prilagoditi suvremenom čovjeku, ali ne u onome što se odnosi na nauk koji temelje ima u evanđelju. Nauk objave Crkva nema pravo mijenjati“, objasnio je p. Fuček svećenicima.

Zajedništvo sa svojim mladim svećenicima pokazali su i njihovi biskupi i generalni vikari, riječki nadbiskup Ivan Devčić, gospićko-senjski Mile Bogović te porečki i pulski Dražen Kutleša koji su sudjelovali na susretu, molili sa svećenicima i predvodili euharistijska slavlja. 

Skip to content