Duhovsko bdijenje mladih Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

Mladi i studenti do posljednjega mjesta ispunili su u subotu, 7. lipnja katedralu sv. Vida na Duhovskom bdijenju kojega je organiziralo Povjerenstvo za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije. Katehezu je pripremio povjerenik za studentski pastoral vlč. Velimir Martinović, a misno slavlje prevodio vlč. Mario Gerić. Večer su glazbeno animirali mladi Zajednice Krista Kralja i band Assunta.

„Sve je izabrane Otac već od vječnosti ‘unaprijed poznavao i predodredio ih da budu suobličeni slici njegova Sina, da on bude Prvorođenac među mnogom braćom’ (Rim 8, 29). One, pak, koji vjeruju u Krista odlučio je sazvati u svetu Crkvu, koja je već od postanka svijeta bila unaprijed slikovito prikazivana, u povijesti izraelskog naroda i u Starom savezu čudesno pripremana, u posljednja vremena ustanovljena te izlijevanjem Duha Svetoga očitovana, a na koncu će vjekova biti slavno dovršena.“ rekao je na početku vlč. Martinović.

Dodao je da svaki puta kad Bog odluči probuditi život, on djeluje silom svoga stvarateljskog daha. Bog po svom Duhu djeluje kad je čovjek nemoćan uzdignuti se svojom silom i potrebno je pitati se dopuštamo li Duhu da svojim dahom podržava naš život, a time i da  promjeni svrhu i smisao naše egzistencije, rekao je studentski  kapelan.

„Duh prebiva u Crkvi i u srcima vjernika kao u hramu (1 Kor 3, 16) u njima moli i svjedoči o njihovu posinstvu (Gal 4, 6). Crkvu koju uvodi u svu istinu (Iv 16, 13) i ujedinjuje u zajedništvu i služenju, različitim je hijerarhijskim i karizmatskim darovima oprema i vodi te je resi svojim plodovima (Ef 4, 11-12; Gal 5, 22). Dakle, temeljna značajka i zadatak Duha jest da Crkvu uvodi u istinu (istina je objavljena Riječ Božja, po kojoj se Crkva uvijek pomlađuje i obnavlja, ona je semper reformanda) i on ujedinjuje u zajedništvu i služenju. Iz ovoga je očito gdje nema zajedništva i služenja nema Kristove Crkve (nisam došao biti služen, nego da služim).“ Na ovaj način Crkva se pokazuje kao puk okupljen polazeći od jedinstva Oca, Sina i Duha Svetoga (DV 4). „Ova slika jedinstva Presvetog Trojstva oslikava jedinstvo Crkve u kojoj je puno različitih karizmatskih darova koje daje Duh, ali oni moraju biti usmjereni prema istom cilju, a taj je izgradnja sveopće Crkve.“

U nastavku je istaknuo kako sva Isusova evangelizatorska djelatnost je stavljena pod djelovanje Duha, a taj isti Duh spustio se i na njegove učenike. „Nakon Pedesetnice, kada su Isusovi učenici primili dar Duha Svetoga kako bi mogli širiti Evanđelje, put Crkve otvorio se na sve strane svijeta. I on još nije dovršen. Očito je i Sveti Otac Franjo inspiriran ovim trenutkom silaska Duha Svetoga na apostole zamijetio evangelizacijsku zadaću Crkve koju su učenici tad primili „rođenjem odozgor“ i bez straha izašli na ulice svjedočiti ljepotu Evanđelja te nas podjseća kako je Crkva misijska i da treba izaći na trgove.“, zaključio je vlč. Martinović.

U prigodnoj propovijedi vlč. Gerić je naglasio važnost okupljanja mladih za darove Duha Svetoga. „Blagdan Duhova je blagdan Crkve, isusove muke i uskrsnuća. Poslanjem Duha ispunja se Isusovo pashalno otajstvo.“ Duh Sveti je Branitelj, onaj koji čini da ono u što vjerujemo ne bude samo jedna od mnogih informacija, poručio je u nastavku dodavši kako smo mi nositelji Duha Svetoga po sakramentima krštenja, potvrde i drugih sakramenata. „Sakramenti su način da povijest Spasenja postane stvarnost mog života i Crkve.“ Dodao je kako je svaka naša patnja jedno malo umiranje koje nas izolira i osamljuje. „Rijeke vode žive – žive nasuprot smrti. Paraklitos, Branitelj – Onaj koji stoji uz onoga koji je sam. Duh Sveti nam svojom snagom jamči da ćemo uskrsnuti.“ Za to je potrebno i naše obraćenje koej je nemoguće bez Duha Svetoga. Pozvani smo otvoriti se toj novosti Kristova spasenja, da nam spasenje postane konkretnost našeg života, istaknuo je vlč. Gerić. Zaključujući propovijed osvrnuo se na moraliziranje ako ljudsku osobinu u kojoj čovjek sebe stavlja u prvi plan. „Ako smo otvoreni Duhu, istina će postati dio našeg života, a mi nositelji božanske istine. Imamo Branitelja i ako smo nositelji istine, nećemo biti crnilo ovoga svijeta, nego nositelji Radosne vijesti. To nije teorija već konkretnost našeg života i pozvani smo postati istina ovoga svijeta i svjedočiti Krista.“, zaključio je vlč. Gerić.

Duhovsko bdijenje okupilo je mlade iz molitvenih zajednica Riječke nadbiskupije koje su pripremile prigodan program o darovima Duha Svetoga. 

Skip to content