Don Cvitkušić: sveti Josip poziva na vjeru
Kategorija:
Intervju mjeseca

Razgovor sa župnikom župe sv. Josipa, vlč. Nikom Cvitkušićem u povodu proslave blagdana sv. Josipa i 50. obljetnice župe

Župa sv. Josipa na Podmurvicama u okviru proslave svoga zaštitnika ove godine proslavlja i 50. godišnjicu postojanja. Kako je priča o župi počela?

Župa sv. Josipa u Rijeci osnovana je dekretom biskupa Viktora Burića 21. svibnja 1964. godine. Dekret o osnivanju br.172/1964. dostavljen je i župnim uredima Marije Pomoćnice, Presvetog Otkupitelja i sv.Nikole b. od čijih je dijelova osnovana župa. Svečano otvorenje župe bilo je 30. kolovoza 1964.  u 9 sati.

Svečanosti je bio prisutan sam biskup Viktor Burić, koji je u propovjedi, kako stoji u Župnoj kronici , govorio  o važnosti župe koja “mora biti kao dobra kršćanska obitelj, u kojoj svi nastoje oko zajedničkog dobra i duhovnog napretka”. Prvim župnikom biskup Burić je, na prijedlog Salezijanskog inspektora iz Zagreba, imenovao don Josipa Kreslina, a za kapelana don Fabijana Košćaka. Budući da župa nema ni župnog stana ni ureda, župnik i kapelan stanuju i ureduju u župnom uredu Marije Pomoćnice kod Salezijanaca. Župne matice i ostale knjige  vode se od 1.rujna 1964., a svi župnici i kapelani, odnosno župni vikari  koji su radili u župi su članovi Hrvatske slezijanske provincije. Spominjem da su od izgradnje crve (1930/31) svećenici salezijanci u crkvi vodili bogoslužje, a salezijanci su u Rijeci od 1918. Kroz ovih 50. godina u župi sv. Josipa službovalo je 14 župnika i 19 kapelana, odnosno župnih vikara.

Duhovni život župe vidljiv je kroz duhovna zvanja koja su rođena u župi. Tri svećenika i nekoliko redovnika osjetila su poziv u župi sv. Josipa? 

Da, u pravu ste. Ova župna zajednica je izmolila preko sv. Josipa nekoliko duhovnih zvanja. To su: vlč. Antun Bogadin, biskupski svećenik, o. Ervin Ukušić, karmelićanin, vlč. Hrvoje Poljak, također biskupski svećenik, fra David Gagrčić, brat laik i dvije redovnice: č.s. Danijela Licul, karmelićanka i č.s. Marta Carti, milosrdnica. U ovoj župi se redovito moli za svećenička i redovnička zvanja. Radi se i s ministrantima. Gospodin je onaj koji poziva koga hoće i kad hoće i oni mu se odazivlju. Dakle, nama ostaje i dalje moliti po toj nakani.

Uz proslavu župnog blagdana i visokog jubileja župe, u srijedu, 19. ožujka  molizvena zajednica sv. Josipa proslavit će 15. godišnjicu djelovanja. Kakvu pobožnost  zajednica njeguje i u kojoj mjeri je ista utkana u život župe?

Smatram da je svaka molitvena zajednica, pa i naša,  blagoslov za svaku župu. Mnogi zanemaruju snagu i moć molitve. Sve se prihvaća rado što je svjetovno, a ono što je duhovno ostavljamo po strani. U jednoj pjesmi sv. Josipu pjevamo: ” Kad pritisnu boli, u toj suznoj doli, idite k Josipu”. Jedan dio župljana okuplja se svaki dan na molitvu krunice, prije sv. mise. Četvrtkom je posebna bobožnost sv. Josipu. Preko njega upućujemo svoje molitve za sebe, svoje obitelji i našu domovinu. Svaki član molitvene zajednice potiče svoje prijatelje i poznanike, a osobito članove svoje obitelji na molitvu. Kroz molitvu Bog daje duhovnu snagu i jakost. Kao što sam već prije neveo preko molitve smo izmolili i šest duhovnih zvanja. Sada molitvena zajednica sv. Josipa broji 71 člana. Mislim da su molitvene zajednice od presudne važnosti koje će u ovim burnim vremenima donijeti više mira, sloge i ljubavi te pouzdanja u Božju providnost.Uz molitvenu zajednicu sv. Josipa prisutna je i molitvena zajednica mladih Štovatelja božanskog milosrđa koju predvodi Magdalena. Voditeljice molitvene zajednice sv.Josipa su:  gospođe Ljubica, Zdravka, Anita i Višnja. 

Osim molitvene zajednice sv. Josipa u župi djeluju i druge zajednice. Jedna lijepa grupa salezijanaca suradnika je prisutna u župi i dosta je aktivna i zauzeta u radu s djecom. Oni organiziraju među ostalim, kestenijadu, maškare, likovne radionice itd. To je don Boscova karizma; biti s mladima i za mlade. Voditeljica je Zdravka Nazalević. Župni Caritas je dugi niz godina aktivan i razvijena je velika solidarnost među župljanima o čemu svjedoče zajedničke akcije kroz godinu. Voditelji su: gospođa Laura i gospodin Rino. Radnim danom i nedjeljom vrlo je aktivna i brojna grupa čitača koju predvode gospođe Ljubica i Višnja.

Također je zastupljena jedna grupa mladih koji lijepo pjevaju i svake nedjelje animiraju večernju sv.misu. Voditelji su Silvestar i Josip. U župi je aktivan i župni zbor koji zajedno s djecom animiraju sv.misu u 10 sati. Voditeljice su č.s. Ljiljana i gospođa Anita. Imamo i jednu “eko grupu” koja se brine za uređenje crkve i okoliša na čelu s gopođom Anitom. Tu nam je i Župno Pastoralno i Ekonomsko vijeće koje je aktivno u župi. I na kraju dolazi šećer, a to su naši ministranti, koji su ukras oltara. Nisu tako brojni između 10-15 među kojima su i srednjoškolci. Voditelj je Tomislav. Nedjeljom se na tri sv.mise okupi između 300-400 duša. Sve to koordiniraju dva salezijanca  don Marijan i don Niko uz Božju pomoć

Vaša župa jedina je u Riječkoj nadbiskupiji posvećena sv. Josipu koji je od 1687. godine zaštitnik hrvatskog naroda. Jesu li vjernici u dovoljnoj mjeri upoznati s tom činjenicom?

Mislim da su vjernici ove župe jako sretni i zadovoljni da su pod zaštitom sv.Josipa. Ne samo oni nego i cijela naša domovina, kao i cijela Crkva. Hrvatski sabor je 9. i 10. lipnja 1687. godine izabrao sv. Josipa za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. 1987. godine navršilo se 300. godina od ovog značajnog događaja. Naša Hrvatska biskupska konferencija izjavila je 1972. godine da je to proglašenje bilo pravovaljano sa svjetovne i crkvene strane i nikada kasnije nije osporeno. Prigodom 300. obljetnice, 19. ožujka 1987. kardinal Franjo Kuharić je otvorio godinu sv. Josipa. Također, 2008. godine  Hrvatska biskupska konferencija ovog sveca je  izabrala za zaštitnika Hrvatske. Povodom 325. obljetnice proglašenja sv.Josipa zaštitnikom hrvatskog naroda, u Zagrebu je u srijedu, 26. rujna 2012. održan znanstveni skup o štovanju sv.Josipa u hrvatskom narodu. Dakle, nastojimo što bolje upoznati neke jako važne činjenice za naš hrvatski narod, a odnosi de na sv.Josipa.

Koju vrijednost ima lik sv. Josipa čija se skromnost, kao i poniznost, čine kao provokacija u današnjem vremenu?

Svetoga Josipa resi ponajprije ono što o njemu kaže evanđelje da je bio pravedan čovjek. To nije kategorija koja bi pripadala isključivo ljudskoj sposobnosti. Pravednost predpostavlja dublji temelj, uključuje vjeru i suodnos s Bogom. Upravo što je bio vjernik, što je svoj način života mjerio Božjom prisutnošću, Božjom ljubavlju, bio je  poslušan Bogu. Tu je uključena i skromnost i poniznost. 

Josip iz Nazareta je čovjek koji je odgojio Boga. Što budući, ali i sadašnji očevi i zaručnici mogu crpiti od sv. Josipa?

Svaki pravi otac ne samo da voli svoju djecu i brine se za nju, nego i savjetuje, upozorava, tješi, daje poticaje i prati. Čvrsti je oslonac prepoznavanja pripadnosti. Sveti  nam Josip govori u prošlosti, ali govori i sada, a najuvjerljiviji je onaj govor koji je ujedno život, koji se odražava u postupcima, razgovorima, susretima; život koji govori. Sveti Josip je imao ulogu oblikovanja zemaljske obitelji i davanje Isusu zemaljskoga legitimiteta. Josip je neobična poveznica između zemaljskih okvira i nebeske novosti. On je dao Isusu priznatost pred zemaljskim zakonima, omogućavao i branio obiteljski žiivot. Kada postoji čvrsta obitelj, kada je društvu stalo da obitelj živi  ljepotu sklada, tada je moguć rast djece i njihovo odgajanje u miru, ne doživljavaju se lomovi s kojima se danas susrećemo.

Što župa priprema u povodu proslave blagdana i 50. obljetnice osnutka župe?

Priprava će započeti 10. ožujka, devetnicom na čast sv. Josipu, koju će predvoditi molitvene zajednice sv.Josipa i Štovatelja Božanskog milosrđa.

Otvorenje proslave bit će u nedjelju 16. ožujka pod svetom misom u 10 sati. Predvodit će ju tajnik salezijanske provincie, don Stjepan Bolkovac. On će ujedno predvoditi i trodnevnicu koja započinje isti dan u 18.30. Prvu večer misu će animirati mladi iz župe sv.Josipa. Drugu večer mladi iz župe Marije Pomoćnice. Treću večer zbor župe sv.Josipa, salezijanci suradnici te molitvena zajednica sc.Josipa. Središnja proslava bit će 19. ožujka u 18:30 sati  koju će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić u koncelebraciji s bivšim župnicima i župnim vikarima te s braćom svećenicima i redovnicima iz prvostolnog dekanata i okolice. Prije podne bit će služene mise za očeve u 8 i 10 sati jer taj dan slavimo i dan očeva. Poslije svake sv.mise bit će mogućnost pogledati izložbu “Kroz sliku i riječ  u 50. godina”.

Na kraju, sv. Josip bio je jednostavan čovjek u kojega je Bog imao povjerenja za činjenje velikih djela. U svakoj situaciji svoga života znao je ponašati se kako je Bog od njega očekivao. Što biste poručili vjernicima, kako nasljedovati tu poniznost i poslušnost Bogu?

Dakle, što naš zaštitnik danas govori i savjetuje  nama vjernicima koji ga zazivamo za pomoć i zaštitu, koji znamo da nas neće napustiti? Govori nam riječima iz knjige Sirahove: Vi se bojte Gospodina, očekujte njegovu milost, uzdajte se u nj, nadajte se dobru, radosti i milosti. Zatim nam poručuje: je li se ikad postidio tko se uzdao u Gospodina? Je li ikada ostavljen tko ga se ustrajno bojao? Jeli ikada prezren  koji ga je u pomoć zvao. Ono što je danas naša zapreka jest strašljivo i mlako srce koje ne vjeruje. Sveti Josip, prije svega drugoga, poziva na vjeru. Dobro bi bilo da malo zastanemo i da se pitamo: vjrujemo li, računamo li s Bogom; ili jezikom ispovijedamo jedno, a srce nam je mlako, ispunjeno sumnjama i nepouzdanjem u Boga. Živimo Josipovu pravednost.

Razgovor vodila: Helena Anušić

Skip to content