Dominikanska duhovnost u Vučemilovim stihovima
Kategorija:
Vijesti

U povodu 75 godina života i 45 godina književnog stvaralaštva Andrije Vučemila, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci u utorak, 21. listopada predstavljene su zbirke pjesama: „Onako s nogu“, „Čitajući Augustina“ i „Ožujski zapisi“. O knjigama i autoru govorili su: predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, teolog Marijan Jurčević, književnik Stjepan Čuić, književni kritičar Mate Kovačević i predsjednica Društva hrvatskih književnika – Ogranak Rijeka Silvija Benković. Stihove je čitala glumica Zrinka Kolak Fabijan, promociju moderirao Ljubomir Stefanović, a u glazbenom dijelu nastupio Petar Kovačić (violončelo).

Andrija je zadužio ovaj grad, ali i cijelu Hrvatsku, rekla je predsjednica riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika Silvija Benković dodavši kako je Vučemil jedan od osnivača riječkoj ogranka. Govoriti o njegovoj poeziji znači dozivati sve ono što je ostalo kao znak jednog vremena, istaknuo je predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač govoreći o 45. godina književnog stvaralaštva Andrije Vučemila. Dodao je kako se kroz Vučemilovu poeziju u djelima „Čitajući Augustina“ i „Čitajući Eckharta“ prožima dominikanska duhovnost. Te dvije velike ličnosti bitno su označile duhovnu dimenziju Andrije Vučemila, osobito Augustinove „Ispovijesti“. „U meditacijama nad Augustinovim Ispovijestima Vučemilu je stalo do iskrenosti da spozna Boga i ne mari za tim kako će na njegove meditacije gledati književna kritika.“, poručio je Petrač.

O Vučemilovim meditacijama nad Augustinom prof.dr. Marijan Jurčević ističe kako su poetske, teološke, antropološke, religiozne i nereligiozne. „Svakom se isplati čitati ih. Čitajući ih, puno bolje ulazimo u Augustinovo razdoblje o čovjeku i Bogu. Kada sam pročitao Vučemilove meditacije pomislio sam da bi im naziv trebao biti: Čovječe, Bog je u tebi!“, rekao je Jurčević. Djelo „Čitajući Augustina“ donosi 54 meditacije u kojima se može prepoznati svaki čovjek. Čitajući Vučemila puno ćemo shvatiti o ozbiljnosti kršćanstva i humanosti. Pjesnik kroz Augustina traži samoga sebe i svoj životni put, a u meditacijama odluta daleko od običnog životnog puta pa se još životnije vrati Augustinovom putu, poručio je Jurčević.

Autor, Andrija Vučemil, na kraju se zahvalio svim sudionicima promocije, prijateljima i obitelji na podršci tijekom svih godina njegova života. Rođen je 1939. u Oplećanima kraj Tomislavgrada. Književnošću se bavi od 1960., a prvu zbirku „Na smrt naslonjen“objavio je 1969.godine. Dobitnik je nagrada „Dubravko Horvatić“ za pjesnički ciklus „Otok i more“ 2008., te „Antun Branko Šimić“ za zbirku „Glas (na)glas za glas“ 2002. godine.

Skip to content