Dan sjećanja u gimnaziji Andrije Mohorovičića
Kategorija:
Vijesti

U ponedjeljak,  27. siječnja u svim je četvrtim razredima Gimnazije Andrije Mohorovičića studijski i komemoracijski obilježen je Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanje zločina protiv čovječnosti.

Prigodni program pripremio je, zajedno sa svojim učenicima, svećenik i vjeroučitelj u ovoj riječkoj obrazovnoj ustanovi, vlč. Matija Matičić, koji je ujedno prvi svećenik koji je završio studij u Međunarodnoj Školi za studije Holokausta u Jeruzalemu u Izraelu i koji je od strane memorijalnog centra Yad Vashem i koordinator suradnje.

U svim četvrtim razredima prikazani su prigodni dobi učenika kraći obrazovni filmovi koje je pripremio Yad Vashem „What is Holocaust?“ na engleskom jeziku, nakon čega je uslijedila rasprava i komemoracija praćena molitvom učenika. Prema riječima vlč. Matičića i svih sudionika, bilo je vrlo dirljivo i poučno.

Riječka nadbiskupija uključena u program

Ovo nije prvi projekt takve vrste u ovoj riječkoj gimnaziji. Od 2009. godine u njoj se redovito održava program u tjednu kada je Dan sjećanja, ali i mnoge druge aktivnosti kroz školsku godinu koje uključuju i posjet izraelske delegacije te razne druge projekte koje provodi škola i učnici, ističe vlč. Matičić. Suradnja je počela 2009. godine uz veliku podršku i pomoć tadašnje ravnateljice mr. Varje  Zalokar – Crnić, te predstojnice Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije,  vjeroučiteljice Ksenije Rukavine Kovačevića, a nastavila se velikom podrškom i aktivnošću te inicijativnošću ravnatelja, prof. Henrya Pontea koji profesore i učenike stalno poziva na ovakve i slične projekte koji prije svega poučavaju i pomažu učenicima u ljudskom sazrijevanju i činjenju dobra, te da učeći o drugim kulturama, religijama i narodima možemo se samo obogatiti u tim različitostima, otkriva vlč. Matičić.

„Nažalost, u ovom slučaju na ovoj velikoj tragediji židovskoga naroda također imamo štošta naučiti i zajedno se nadati i moliti da se ovakvo nešto više nikada ne ponovi, ali i druge poučavati. Ne zaboravljajući povijest i učeći o njoj na neki način oblikujemo svoj identitet i budućnost.“, poručio je vlč. Matičić. Podršku projektu dao je i riječki nadbiskup Ivan Devčić.  Riječka nadbiskupija tako je od 2009. godine čest domaćin prigodnih studijskih i komemorativnih skupova u povodu Dana sjećanja na nevine žrtve holokausta kojega pripremaju i animiraju biskupski vikar, vlč. Matičić koji je ujedno koordinator suradnje s Izraelom i predstojnica Katehetskog ureda zadužena za vjeronauk, vjeroučiteljica Ksenija Rukavina Kovačević.

Važno je napomenuti kako je Riječka nadbiskupija 2009. započela ovu jedinstvenu suradnju u Europi s Međunarodnom školom za studij Holokausta i memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema što rezultira redovitim susretima u Rijeci riječkog nadbiskupa i izraelske delegacije. Ove godine nadbiskup Devčić uzvratit će posjet u ožujku tijekom nadbiskupijskog godišnjeg hodočašća u Svetu Zemlju i Jordan.  „Na inicijativu i poticaj riječkog nadbiskupa još od 2009. godine kroz kalendarsku godinu održavaju se i ostali prigodni obrazovni programi s ciljem što bolje edukacije o toj važnoj i strašnoj tragediji židovskoga naroda, a s ciljem upoznavanja istine i sprečavanja bilo kakvog zločina protiv čovječnosti.“, poručio je vlč. Matičić.

Skip to content