Čuvamo li mi naše obitelji?

Šimunovo proroštvo

25Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu. 26Objavio mu Duh Sveti da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. 27Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, 28primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče:

29»Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru,

po riječi svojoj, u miru!

30Ta vidješe oči moje

spasenje tvoje,

31koje si pripravio

pred licem svih naroda:

32svjetlost na prosvjetljenje naroda,

slavu puka svoga izraelskoga.«

33Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. 34Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: »Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – 35a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!«

Anino proroštvo

 

36A bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, 37a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. 38Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu.

 Isusov skroviti život

39Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. 40A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.

Prijatelji, dragi posjetitelji naših stranica. Danas slavimo Svetu Obitelj. Isusa, Mariju i Josipa. Imamo se pravo pitati koliko je danas obitelj važna u našem društvu i što svatko od nas čini  ne bi li obitelji dali mjesto koje joj i pripada. Obitelj je toliko važna za razvoj stabilnog društva i naše Crkve.  Iz zdravih obitelji dolaze svjesni i odgovorni ljudi koji će na pravi način doprinijeti napretku društva. Isto tako, nije presmiono reći da iz obitelji koje su narušenih odnosa, koje su duboko ranjene, gdje djeca nemaju pravu roditeljsku ljubav – vrlo teško mogu izrasti djeca u osobe koje će moći razviti sve svoje talente na dobro sebe i svih onih koji iste okružuju. Naše obitelji se danas nalaze u zahtjevnim trenutcima.  Iako je ekonomska situacija vrlo teška, zasigurno nije teža od onih kriza koju su proživljavali naši pradjedovi i djedovi. Bez ikakvih želja za promicanjem ikojih teorija zavjere,  koliko se mora biti slijep ne vidjeti da se mnogi danas trude dokazati kako obitelj više nije važna, kako tradicionalna obitelj više nema mjesta u današnjem vremenu, kako se brak ne isplati,  kako je važnije ostvariti karijeru nego dobro odgojiti svoju djecu, kako imati djecu više uopće nije ni bitno. Tako čovjek današnjice radi svoj salto mortale: želeći ostvariti sebe, zaboravio je najvažnije odrednice vlastita čovještva. Egoizam nikada nije bio toliko zastupljen. Sebe ljubiti, samo na sebe misliti… time se događa apsurd egzistencije: što više čovjek trči za sobom, više sebe gubi. Bog je čovjeka zamislio kao biće malo manjim od anđela,  kako kaže Biblija.  Čovjek sebe ostvaruje kroz nekoliko dimenzija, a najvažnije su kroz obitelj ili kroz drugi posvećeni život. Kada čovjek obitelj stavi na prvo mjesto, onda Bog blagoslivlja i sve druge dimenzije,  tako da imamo mnogo primjera uspješnih muškaraca ih žena koji su dobri roditelji. Pa ipak, treba otvoreno reći, najvažniji uspjeh svakog roditelja zasigurno nije plaća od toliko i toliko novca, ili pak doktorat iz ovog ili onog područja. Najvažniji uspjeh svakog roditelja je odgojiti pošteno, dobro i sretno dijete. To svi znaju duboko u vlastitim srcima, ali radi osobnih promašaja ne žele svi to priznati. Da su – jureći za novcem i karijerom – pritom izgubili vlastito dijete. Mislim da će vjernici puno više odgovarati Učitelju jesu li se u potpunosti dali za svoje klince,  nego jesu li došli na mjesto izvršnog direktora neke tvrtke ili jesu li si uspjeli kupiti automobil koji lijepi poglede prolaznika.

Dragi ljudi, sam Bog je izabrao dati Sina svoga Jedinorođenoga ovome svijetu da spasi i otkupi ovaj svijet preko – obitelji. Obitelj je temelj društva. Kada se temelj društva uruši, raspast će se poput kule sagrađene na pijesku ovaj naš gordi svijet.  Čuvajmo zato svi mi, kojima je dano vidjeti, naše obitelji i ne zaboravimo svi koji smo roditelji da imamo samo jednu priliku biti roditeljima svojoj djeci. Nemojmo ju uprskati. 

Neka nas sve čuva i blagoslovi Sveta Obitelj.

Marin Miletić

Skip to content