Čovjek u nevolji i naša humanost nas povezuju
Kategorija:
Vijesti

U četvrtak, 9. listopada Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ i Dom zdravlja Primorsko-goranske županije  ekumenskom molitvom i prezentacijama rada hospicija obilježili su Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi te 20. godišnjicu hospicijskog pokreta u Republici Hrvatskoj. Uz predstavnike Ministarstva zdravlja, lokalne i regionalne vlasti, događaju su nazočili riječki nadbiskup Ivan Devčić, biskup Evangeličke crkve u RH Branko Berić, pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj, glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović te predstavnici Makedonske pravoslavne crkvene općine u Rijeci Ilija Hristodulov i Ilija Mladenov.

U pozdravnim govorima istaknuli su nužnost otvaranja ustanova za palijativnu skrb u cijeloj Hrvatskoj po uzoru na riječki hospicij. „Svi smo različiti po mnogočemu, ali zajedno u brizi za čovjeka. To je ono lijepo i Božje što nas povezuje. Čovjek u nevolji i naša humanost nas povezuju bez obzira na naša vjerska uvjerenja.“, poručio je nadbiskup Devčić govoreći o suradnji Riječke nadbiskupije, drugih vjerskih zajednica, Doma zdravlja PGŽ, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Zahvalio se i Kliničkom bolničkom centru Rijeka, na čelu s ravnateljem Hermanom Hallerom, koji su od početka podržali projekt, te osoblju hospicija, volonterima i svima koji se nesebično daju za potrebe bližnjega.

Rijeka je primjer drugim gradovima u Hrvatskoj kako možemo puno napraviti ako imamo zajednički cilj – brigu za drugoga, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodavši kako kao društvo nismo učinili dovoljno za hospicijski pokret na državnoj razini. Njegove riječi potvrdila je Karmen Lončarek, dr. med. ispred Ministarstva zdravlja istaknuvši da je Riječka nadbiskupija dala izazov drugim gradovima. „Ovaj hospicij šalje poruku kako smo svi duhovna bića i da duhovna skrb i zdravstvo idu zajedno.“, poručila je Lončarek.

Okupljene je pozdravio ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Boris Ritoša rekavši da se stupanj razvoja društva očituje po njegovoj brizi za stare, nemoćne i umiruće. „Prema tome, prednjačimo u Hrvatskoj jer je ova županija već 2008. imala dva mobilna tima za palijativnu skrb, a od 2011. s radom je krenuo još jedan.“ Svim zaposlenicima izrazio je poštovanje i zahvalnost na požrtvovanom radu. O radu palijativnih timova govorila je Rozmari Tusić, bacc. med.tech., a s radom Hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“ okupljene upoznala Larisa Miletić, bacc. med. tech koja je između ostaloga rekla da je do sada u riječkom hosiciju bilo 259 korisnika.

Događaju je nazočio prof. dr. sc. Veljko Đorđević, predstojnik Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta u Zagrebu i u svom pozdravnom govoru na osobit način istaknuo nužnost edukacije osoblja i dijaloga različitih institucija po uzoru na riječki hospicij. „Potreban je sustav koji će objediniti mnoge strukture i odnos prema palijativnoj skrbi. Razvojem medicine primjećuje se udaljavanje od čovjeka, a smrt je za nas liječnike neuspjeh jer se borimo za život. Palijativna skrb ruši barijere i bez dobre edukacije nema ni dobre implementacije u društvu. Čini mi se kako u Hrvatskoj nema dovoljno dijaloga, ne razvija se čovječnost i kultura zdravlja. Još uvijek smo društvo s kulturom bolesti i potrebni su nam stručnjaci koji će unaprijediti palijativnu medicinu.“, poručio je Đorđević.

Okupljene je s poviješću hospicijskog pokreta upoznala ravnateljica riječkog Hospicija, s. Daniela Orbanić rekavši kako je začetnica pokreta u Hrvatskoj prof.dr.sc. Anica Jušić koja ga je neumorno razvijala i godinama se borila za integraciju palijativne skrbi u nacionalni zdravstveni sustav. Njen posao nastavili su docentica Marijana Braš, dr. Vlasta Vučevac, psihologica Lovorka Brajković i dr. Đorđević koji su nazočili proslavi u riječkom Hospiciju.

Skip to content