Budite odvažni svjedoci Kristove ljubavi u svijetu
Kategorija:
Vijesti

Povjerenstvo za sveučilišni pastoral Riječke nadbiskupije organiziralo je duhovne vježbe za mlade i studente od 28. do 30. ožujka u Domu pastoralnih susreta u Dramlju. Predvodio ih je povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Velimir Martinović.

„Prvi put organizirali smo ovakav program za studente i mlade u okviru Povjerenstva i za one koji su sudjelovali bila je ovo prigoda za boljim upoznavanjem sebe, Gospodina i potvrdom ili izborom svog životnog zvanja. Svi ujedinjeni u dubljoj potrazi za Božjom voljom proveli su nepuna tri dana u tišini, miru i spokoju, molitvi, meditaciji i duhovnom rastu, daleko od životnih problema.“ Povjerenik je u nastavku istaknuo kako su zajedništvo i radost pratili mlade tijekom duhovnih vježbi koje su bile sistematski složene i pomogle su im u približavanju Bogu. „Čitanje Svetog pisma, meditiranje biblijskih tekstova uveli su sudionike u jedan posve novi oblik molitve koji nam pomaže dublje uronuti u pronalasku Boga, Njegove volje i služenja te učenja Božje Riječi.“

Voditelj je kroz nagovore otkrio ljepotu Božje Riječi, učio ih kako meditirati te kroz razmatranja su otkrivali Boga, svoju grešnost u svjetlu blaženstava te veliko Božje milosrđe koje se pokazalo u Isusu Kristu, koji se potpuno snizio da bi nas uzvisio i oplijenio svoje božanstvo na drvetu križa (Fil 2, 6-11) kako bi mi imali pristup u vječni život. Svoje spasonosno djelo nastavio je pozivom svojih učenika.“, rekli su sudionici. On i danas poziva mnoge da ga slijede, samo pitanje je hoće li se odvažiti u tu avanturu s njim ili će poput onog bogatog mladića odbiti poziv zato što ne mogu ostaviti neku svoju navezanost, a ne znaju da tek kad bi je ostavili postali bi slobodni i bogati duhom, rekao je vlč. Martinović. U nastavku je istaknuo ako je čovjekovo srce ispunjeno nekom osobom, stvari ili nečim drugim tad za Isusa neće biti mjesta u tom srcu. „Zato mladi, otvorite svoje srce Kristu, ispraznite sve iz njega da se Isus u njemu nastani!“ Sudionike je posjetio i riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji je ovom gestom želio podržati mlade koji žele bolje upoznati Boga i približiti mu se. Potaknuo ih je da budu odvažni svjedoci Kristove ljubavi u svijetu.

Mladi su boravak u Dramlju iskoristili i za pobožnost križnog puta s vlč. Martinovićem na kalvariji u blizini župne crkve. Duhovne vježbe zaključene su u ozračju „Isusovog hvalospjeva Ocu“ (Mt 11, 25-30) i zahvale sudionika Bogu za sve što im je podario te kratkim nagovorom o Isusovom uskrsnuću, rekao je povjerenik za sveučilišni pastoral i za lipanj najavio nove duhovne vježbe za mlade i studente. 

Skip to content