Bolest i starost moramo shvaćati kao dar
Kategorija:
Vijesti

Župa Gospe Lurdske u Rijeci proslavila je u utorak, 11. veljače, svoj blagdan i obilježila Svjetski dan bolesnika. Tim je povodom svečano euharistijsko slavlje predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić u koncelebraciji svećenika Riječke nadbiskupije.

Blaženi papa Ivan Pavao II. utemeljio je prije 22 godine Svjetski dan bolesnika. Papa je bio osobito blizak mladima, napose bolesnima i nemoćnima prema kojima je pokazivao posebnu ljubav i solidarnost, naglasio je u svojoj homiliji nadbiskup Devčić u prepunoj crkvi Gospe Lurdske, koju su do posljednjega mjesta ispunili vjernici hodočasnici, bolesnici i njihove obitelji. Papa Ivan Pavao II. puno je trpio u svom životu i u nasljeđe nam je ostavio Svjetski dan bolesnika, na kojemu mu moramo biti zahvalni. Stoga se na današnji dan moramo pitati s kakvom ljubavi se odnosimo prema bolesnicima, rekao je nadbiskup.

U Starom zavjetu zapisano je da ljubimo Boga i bližnjega, a Isus nam u Novom zavjetu govori da se te dvije zapovijedi ne smiju odvajati. Zato je potrebno upitati se što činimo našoj braći, nemoćnima i siromasima? Žrtvujemo li se za njih? „Što mi je činiti da baštinim život vječni?“ riječi su iz evanđelja koje su upućene i bolesnima i zdravima. Život vječni počinje s Isusom, a možemo ga postići samo ako ljubimo Boga i bližnjega, poručio je nadbiskup i dodao kako svakodnevno moramo postavljati pitanje: Što nam je činiti? Vrijeme bolesti i trpljenja, vrijeme je traženja odgovora na ovo pitanje.

Bolest i starost moramo shvaćati kao dar jer Bog nam daje to vrijeme za obraćenje. Isusovo protupitanje na naše o tome što moramo činiti da baštinimo život vječni glasi: „Što piše u Svetom pismu?“ Trebamo se, stoga, upitati što čitamo i čime hranimo svoju dušu? Milosrdni Samaritanac je uzor kojega trebamo nasljedovati. Zaključujući propovijed nadbiskup Devčić je poručio da je Isus Samaritanac koji se sagiba i ne prolazi pored nemoćnog. Na nama je da priznamo da smo bolesni i dopustimo Isusu da se sagne i da nas izliječi. Potpuno ozdravljenje može dati samo Isus, a mi moramo priznati da smo bolesti i dopustiti mu da nas izliječi.

Kao i svake godine na ovaj dan na misi je bolesnima, starima i nemoćnima podijeljen sakrament bolesničkoga pomazanja. 

Skip to content