Brojna Vinkovska obitelj
Kategorija:
Vijesti

Budimo neustrašivi borci za pravdu i opće dobro

Blagdan sv. Vinka Pulskog 27. rujna u kapeli svetog Josipa u samostanu sestara milosrdnica u Rijeci okupio je brojne članove ustanova, udruga i zajednica koji se nadahnjuju njegovom karizmom. „Karizmu sestara milosrdnica najbolje izražavaju riječi sv. Vinka: Nas je Bog izabrao kao oruđe svoje neizmjerne i očinske ljubavi koja se želi nastaniti i proširiti u dušama. Naš je poziv da zapalimo srca ljudi da čine što je Sin Božji činio“, rekla je s. Danijela Sinčić, provincijalna glavarica uvodeći u misno slavlje koje je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

S. Danijela je objasnila kako je briga za bolesne i siromašne prvi prepoznatljiv znak djelovanja sestara milosrdnica u Rijeci u koju su došle 1858. godine. To poslanje vrše i danas, a pored bolesnih i siromašnih sestre brinu i za najmlađe u vrtiću. „Naš je poziv svjedočiti da je Bog velik, da je njegovo milosrđe beskrajno, da nas Njegova ljubav sili na nove izazove, na nove pothvate u današnjem društvu. Budimo neustrašivi borci za pravdu i opće dobro kako bi se Vinkovo djelo širilo u onim okvirima i potrebama u kojima to vrijeme nalaže“, zaključila je provincijalna glavarica.

Biskup Milovan istaknuo je kako se promocija Boga događa u svecima te pored primjera sv. Vinka podsjetio i na životno svjedočanstvo bl. Majke Terezije i bl. Miroslava Bulešića. „Oni su primjeri koje nastojimo slijediti. Svjesni smo da to ne možemo u potpunosti, ali na nama je da ih imamo kao uzore i pokušamo im biti što sličniji. Oni nam upućuju poziv da damo svoj udio u naviještanju evanđelja, da budemo širitelji zajedništva među ljudima, a to ćemo moći autentičnim življenjem vjere.“ Biskup je podsjetio kako se kršćanska ljubav, Caritas, ne svodi na puki humanizam. Ona je osvijetljena evanđeljem i nudi dublji smisao.

O bogatstvu Vinkovske obitelji svjedoče udruge ili zajednice koje se okupljaju u samostanu i koje su animirale pojedine dane trodnevnice: Udruga svetog Vinka Paulskog, Molitva i Riječ – hagioterapija, Klub “Nada”, Udruga katoličkih medicinskih sestara i tehničara, zatim korisnici Kuće utočišta, Marijanska Vinkovska mladež te djeca, roditelji i djelatnici Dječjeg vrtića „Zvjezdica mira“. Tijekom euharistijskog slavlja trećeg dana trodnevnice u kandidaturu sestara milosrdnica u Rijeci ušle su djevojke Ivana Šain i Nina Krapić. Tom su prilikom pred okupljenom zajednicom izrekle svoje prvo “da” Isusu Kristu. Na misnom slavlju sudjelovali su i osoblje i štićenici Caritasova Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana” i Centra za odgoj i obrazovanje, u kojima djeluju sestre milosrdnice. Mise trodnevnice predvodio je vlč. Josip Kolega.

Skip to content