Bog je jedino bogatstvo koje vjernici žele pronaći u svećeniku!
Kategorija:
Vijesti

U četvrtak, 26. lipnja u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci obilježen je Dan svećeničkog posvećenja. Duhovno razmišljanje na temu „Svećenik, čovjek zajedništva i poslanja“ (EG 33) pripremio je povjerenik za duhovnu formaciju svećenika, vlč. Vjekoslav Đapić.

Okupljene je pozdravio riječki nadbiskup Ivan Devčić potaknuvši svećenika da pročitaju i prouče pobudnicu “Radost evanđelja” te u njezinom duhu usmjere svoje pastoralno djelovanje i tako doprinesu da naše župe i naša Crkva, štoviše mi kao vjernički narod, ostanemo svi skupa “Crkva izlaska”, na što nas posebno Sveti Otac u svojoj pobudnici poziva i potiče. 

Govoreći o temi vlč. Đapić je poručio da se svećenička služba ne može vršiti na subjektivan način. „To ne znači da je kreativnost sputana, nego da je potrebno zajedništvo. Svećenik je čovjek zajedništva i poslanja koje ostvaruje samo u suživotu s drugim svećenicima, svojim biskupom i župljanima.“ Dodao je kako Sveti Otac upozorava i na važnost molitve jer pastoralna djelatnost ovisi o intenzitetu nutarnjeg života. „Zbog toga je važno zajedničko okupljanje, promišljanje i zauzetiji rad na sebi.“

U nastavku je upozorio kako zajedništvo koje isključuje Božje zapovijedi je zajedništvo svjetovnog tipa koje karakterizira današnje društvo i nije zaobišlo ni Crkvu. Papa govori o ‘duhovnoj svjetovnosti’ u kojoj se ne trpi različitost. „Temelj zajedništva leži u poniznosti, poslušnosti, istinoljubivosti te se zbog pomanjkanja poniznosti uništava jedinstvo na što je upozoravao i papa Benedikt XVI.“ Ohol čovjek ne može Boga čuti, poručio je u nastavku vlč. Đapić dodajući kako su dragocjeni svi trenuci u kojima svećenici zajednički mogu razmatrati Božju riječ i međusobno razgovarati. „Ne možemo sami vršiti poslanje na koje smo pozvani. Potrebni smo talenata i darova kojih nemamo, a ima ih neki drugi naš brat. Također, pozvani smo boriti se protiv plodova tijela koji unose pomutnju i nered. Gospodin je pozivajući nas računao i na naše slabosti i najgore je ako mi mislimo da smo idealni i sebi dovoljni.“

Osvrčući se na dokument Direktorij za službu i život prezbitera poručio je da život u zajedništvu znači preispitivanje vlastite savjesti. „Naš pastoral ne bi bio Božje djelo ako bismo sve radili na svoju ruku i bez zajedništva s drugim svećenicima, mjesnim biskupom i vjernicima. Srž svećeničkog  poslanja može se sažeti u jednu rečenicu: Bog je jedino bogatstvo koje vjernici žele pronaći u svećeniku!“ Zbog toga su pojedinici vjernici motivirani otići stotinama kilometara nekom svećeniku na ispovijed, a ne svome župniku, jer su u tom drugom prepoznali Boga, poručio je vlč. Đapić.

U raspravi koja je uslijedila otvorena su pitanja o pronalaženju novih putova evangelizacije i Godini obitelji koja je 14. lipnja počela u Riječkoj nadbiskupiji. Potrebni su konkretni događaji u koje će se uključiti laike kao i aktualizirati poruke sv. Ivana Pavla II. upućene obiteljima, čulo se na skupu. Bez obitelji nema ni Crkve ni naroda, poručio je nadbiskup Devčić dodajući da se upravo zbog toga za geslo Godine obitelji uzelo geslo trećeg Papinog posjeta Hrvatskoj ‘Obitelj –  put Crkve i naroda’. Osvrčući se na dva posljednja susreta svećenika, Svećenički dan 23. lipnja i Dan svećeničkog posvećenja, generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić kritizirao je slab odaziv otvarajući pitanje zajedništva među svećenicima.

„Onaj koji ne živi zajedništvo, živi individualizam koji se rađa u karijerizam.“, čulo se u raspravi. Sudionici su istaknuli kako je potrebno govoriti o svećeničkim krizama, ali i upozorili da je karijerizam ‘kuga svećeništva’. Također, nedostatak zajedništva primjećuju vjernici. „Ako želimo da Crkva u Rijeci živi, tada se moramo svi uključiti u njezin život. Osobito je to važno u pastoralu s mladima gdje je potrebno da oni vide naše zajedništvo. Također, potrebno je izaći iz lagodnosti i osobno se susretati s vjernicima, razgovarati s njima.“, istaknuto je na skupu.

Upozoreno je da se puno puta vjernici laici ne doživljavaju kao vrijedni članovi Crkve i u središtu se nalazi samo svećenik. Kad se Crkva otvori i prestane vrtjeti oko sebe, tada će napredovati na što poziva i papa Franjo, istaknuto je. S tim riječima složio se i mons. Ivoslav Linić koji je kao primjer naveo laike, ljude bez teološke naobrazbe, koji su dok svećenika i crkve nije bilo na Kordunu, svojim zalaganjem održali kršćanstvo na tim prostorima. „Bitno je takve ljude odgajati u župama kroz osobne susrete s vjernicima.“, zaključeno je u raspravi.

Svećenici su nakon rasprave sudjelovali u zajedničkom euharistijskom klanjanju koje je predvodio vlč. Đapić, dok je cijeli susret održan uoči proslave blagdana Presvetog Srca Isusova.

Skip to content