Biblija i književnost
Kategorija:
Vijesti

U organizaciji Matice hrvatske – Ogranak u Rijeci, Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Prve gimnazije u Zagrebu i Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci 9. listopada u Salezijanskoj gimnaziji započeo je dvodnevni simpozij “Biblija i književnost”. Simpozij je okupio 17 sudionika koji su analizirali književna djela i autore kojima su motivi iz Biblije poslužili kao osnovno ili prikriveno nadahnuće za njihova djela. Organizatori su se potrudili da zbornik znanstvenih radova ugleda svjetlo dana već i prije no što su predstavljeni na simpoziju.

Simpozij je ispred domaćina, salezijanske zajednice, otvorio don Šime Zubović, podsjetivši okupljene da je Biblija oduvijek nadahnjivala, i još uvijek nadahnjuje umjetnike različitih profila. „Umjetnici svih vremena i svih područja umjetničkog stvaralaštva u Bibliji nalaze teme koje ih nadahnjuju. Tako imamo čitavu plejadu likovnih, filmskih i literarnih umjetnika čija su djela nadahnuta biblijskim motivima.“

Predsjednik Matice hrvatske – Ogranka u Rijeci Goran Crnković, kao organizator simpozija, objasnio je kako je ovo drugi simpozij s ovom tematikom, jer se po završetku prošlogodišnjeg uvidjelo da je još puno tema i autora ostalo ne spomenuto. Okupljene je pozdravio i dr. Milan Špehar, izaslanik riječkog nadbiskupa. Podsjetio je da su kroz povijest književnosti biblijom bili nadahnuti i oni koji se nisu smatrali vjernicima, istaknuvši primjer Miroslava Krleže na kojemu je i sam doktorirao.

Nakon uvodnih pozdrava uslijedila su dva predavanja. Dean Slavić govorio je autoru Darku Dekoviću i djelu „Dolina noćnih prikaza“, a  Srećko Listeš govorio je o atomolitizmu fra Lucijana Kordića. Drugoga dana simpozij će se održavati u Prvoj gimnaziji u Zagrebu.

Skip to content