Bez svećenika nema Crkve
Kategorija:
Vijesti

„Bili smo u procesiji na čijem čelu je bio križ. Pokazali smo da Isusa slijedimo i  želimo slušati njegove riječi.“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodeći misno slavlje u crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi u subotu, 12. travnja.

Tradicionalno, nekoliko sati ranije nadbiskup je prvi ponio križ iz katedrale sv. Vida i predvodio jubilarni, 10. Riječki planinarski križni put preko riječke Kalvarije, Kozale, Pulca i Velog vrha do Donje Drenove. „To je slika Crkve!“, rekao je govoreći o procesiji u kojoj je i ove godine sudjelovalo više stotina vjernika.

Riječki nadbiskup pod misom je podijelio kandidaturu dvojici bogoslova za đakonat i prezbiterat („ad missio“), Marku Grebiću za Riječku i Tomislavu Vlahoviću za Zadarsku nadbiskupiju. Prigoda je to da se svi zapitamo koje je mjesto svećenika u narodu, rekao je. „Svećenik je vidljiva i djelatna prisutnost Isusa u narodu. Gospodin ga suobličuje po sebi da bi kao vidljivi Isusov znak djelovao u svijetu. Zato bez svećenika nema Crkve.“ U nastavku je naglasio kako moramo moliti za svećenička zvanja ali i da svećenici budu što sličniji Isusu Kristu.

Na kraju se zahvalio svim sudionicima križnoga puta te u povodu blagdana Cvjetnice poručio da ne budemo oni koji će Isusa najprije dočekati s palminim granama i klicati mu, a potom vikati: ‘Raspni ga, raspni!’

Misno slavlje glazbom je animirao Nadbiskupijski zbor mladih s mladima župe Blažene Djevice Marije Karmelske dok su organizatori jubilarnog, 10. Riječkog planinarskog križnog puta bili Akademsko katoličko društvo „Jeronim“, Ured za mlade Riječke nadbiskupije i Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije.

Skip to content