Armada prvi put na misi u katedrali sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

„Radostan sam što smo se po prvi put okupili u katedrali sv. Vida na misi za riječku navijačku skupinu Armadu. Armada je snažni identitet našega grada i cijele Riječke nadbiskupije.“, rekao je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić u ponedjeljak, 12. svibnja predvodeći misno slavlje u povodu 27. rođendana Armade  za sve poginule branitelje, članove Kluba navijača.

Vaša ljubav prema voljenom Klubu oduševljava i nadahnjuje, rekao je u nastavku. “Mnogi od vas, unatoč slabijem materijalnom statusu, pratite Rijeku gdje god ona igrala i tako zorno svjedočite kako se djelima voli svoj Klub i grad. Često se susrećete s mnogim teškoćama, nerijetko i sa stanovitim nerazumijevanjem raznih institucija koje katkada navijače predstavljaju javnosti kao veliki problem, ne želeći pritom usmjeriti fokus tamo gdje su stvarni problemi.”

S tribine na branik Domovine

U nastavku je istaknuo kako su mnogi odrasli podno drevnih stijena Kantride dajući svoje vrijeme i mladost Klubu kojega toliko vole. Podsjetio je na riječi sv. Ivana Pavla II. koji je mladim Hrvatima 1994. godine poručio da ne vjeruju onima koji nude lagana rješenja te da se bez žrtve i odricanja ne može postići ništa veliko. “27 godina vašeg postojanja nije malo, a danas se posebno želimo sjetiti heroja Domovinskog rata, napose golobradih mladića s D tribine koji su u vrijeme agresije na našu voljenu Domovinu stali na branik Domovine i dali svoje živote za našu slobodu.  Isus je rekao: ‘Nema veće ljubavi od ove, da tko život svoj položi za prijatelje svoje.’ A ti momci su dali živote za našu slobodu.” Zadaća svih je nikada ne zaboraviti njihovu žrtvu i truditi se ostati u svojoj zemlji i graditi bolje sutra, poručio je.

“Da su se naši branitelji, među njima i članovi Armade, uplašili tada nadmoćnijeg neprijatelja mi danas ne bismo imali Hrvatsku. Ta njihova neustrašivot i vjernost neka vas krase i danas i u tom duhu odgajajte buduće naraštaje.” Govoreći o mučeništvu, osobito onom zaštitnika Rijeke, sv. Vidu, mons. Svažić je istaknuo vjernost mučenika Isusu Kristu te poručio okupljenimka da ostanu vjerni svome čovještvu i vjeri. “Branite dostojno vrijednosti koje nisu podložne raspadljivosti vremena i koje su trajne i nepromjenjive.” Rijeka ima svog zaštitnika sv. Vida, ali ima i jedinstvene čuvare grada – Armadu, istaknuo je mons. Svažić.

Po završetku misnoga slavlja tajnik Armade, Denis Povh, darovao je generalnom vikaru dres HNK Rijeke s njegovim prezimenom na poleđini. Uz generalnog vikara misnom slavlju odazvali su se vicerektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” vlč. Marko Stipetić, rektor katedrale mons. Ivoslav Linić i vlč. Tomislav Miletić. Misu su glazbom animirali Katolički skauti Riječke nadbiskupije dok su čitači bili članovi Armade. 

Skip to content