Antonio Šarin novi predsjednik AKD-a „Jeronim“
Kategorija:
Vijesti

U Nadbiskupskom domu u Rijeci u srijedu, 21. svibnja održana je izborna skupština Akademskog katoličkog društva „Jeronim“. Susret je započeo molitvom koju je predvodio vlč. Velimir Martinović.

Jedan od utemeljitelja i prvih članova „Jeronima“, Miroslav Radić, upoznao je nove članove s poviješću Društva kojega su 7. ožujka 1997. godine osnovale generacije studenata riječke Teologije. Društvo je tada djelovalo u tri pravca: katehetsko-odgojnom, socijalnom i promotivnom. Na Skupštini održanoj 7. travnja 2000. izmijenjen je Statut Društva, čime je ono prestalo biti strukovno-teološko društvo, a postalo je otvoreno za sve studente i akademske građane, te je stvorena pretpostavka za većim povezivanjem katoličkih intelektualaca na našim prostorima. Društvo je već tada, kao i na prošloj skupštini 2005.,  tražeći nove članove, ujedno tražilo i poticaj za oživljavanje rada u smjeru organiziranijeg djelovanja i jačanja kršćanske kulture življenja u našem društvu. Takav je smjer preporučen i za daljnji rad Društva, rekla je dosadašnja predsjednica Društva, Kristina Pilipović.

Od dosadašnjih aktivnosti koje je „Jeronim“ organizirao i nastojao kontinuirano provoditi, izdvojene su: Dani kulture AKD „Jeronim“ – u povodu blagdana sv. Jeronima, 30. rujna (koncerti, tribine, hodočašća), Duhovsko bdijenje na Delti i „Rijeka za Papu“ – prisjećanje na boravak sv. Ivana Pavla II. u Rijeci, Planinarski križni put – ove godine održan jubilarni deseti put u kontinuitetu, počevši od 2005.,  promocije knjiga, izdavanje lista „Zašto ne?“ kao i istupi u javnost kao reakcije na ugrožavanje vrednota koje „Jeronim“ baštini.

Pilipović je u nastavku objasnila ulogu i značaj radnih tijela Društvu te su u iste uvedeni novi članovi Društva. Novim predsjednikom jednoglasno je izabran teolog Antonio Šarin, a izabrani su i ostali članovi Predsjedništva, Suda časti i Nadzornog odbora. Obraćajući se skupštini, novoizabrani predsjednik Antonio Šarin iskazao je spremnost da s puno novih članova Društvo nastavi tradiciju AKD-a organiziranjem dosadašnjih i novih događaja, i to kroz izgradnju sustavnog rada i aktivnim uključivanjem cjelokupnog članstva. Sastanku je nazočio novi član Društva, dekan Filozofskog fakulteta, Predrag Šustar koji je najavio mogućnost suradnje s Fakultetom čime bi se doprinijelo izgradnji modernog građanskog društva. 

AKD „Jeronim“ prvi budući najavljuje za ponedjeljak, 9. lipnja i završetak programa proslave kanonizacije pape Ivana Pavla II. „Rijeka za Papu“. Svečano euharistijsko slavlje u kapeli „Kraljice apostola“ u 18:30 predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Vjernici će toga dana nakon mise moći razgledati retrospektivnu izložbu „Papa u Rijeci“ kao i posjetiti prostore u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“ u kojima je boravio Sveti Otac. 

Skip to content