Alpini pomažu riječkoj župi
Kategorija:
Vijesti

U znak zahvale za pomoć u obnovi crkve sv. Antuna opata u Sušačkoj Dragi, u subotu, 18. siječnja za stotinjak dobročinitelja župe, pripadnika talijanske vojne postrojbe Alpina (tal. Corpo degli Alpini) služana je misa na talijanskom jeziku koju je predvodio župnik Michele Cittadino uz župnika s Hreljina vlč. Nixona Caiceda Gonzalesa.

U prigodnom obraćanju okupljanim vjernicima koji su do posljednja mjesta ispunili crkvu sv. Antuna opata, vlč. Cittadino je istaknuo kako smo svi jedna Katolička crkva. “Nepravde i rane koje su se događale u prošlosti između Talijana i Hrvata neka Duh Sveti iscijeli i ujedini nas u jedno tijelo. To je prava Kristova crkva! Crkva nije samo zgrada, nego živo tijelo koje svjedoči Kristovu ljubav.”, rekao je vlč. Cittadino.

Goste je na početku pozdravio riječki nadbiskup Ivan Devčić zahvalivši im se na dobročinstvu te ih upoznao s djelovanjem i poviješću Riječke nadbiskupije. Zahvaljujući gostima iz Italije uređen je interijer crkve koja je sagrađena daleke 1676. godine i predstavlja dio kulturne i povijesne baštine Primorsko-goranske županije. Prema riječima župnika,  inicijativu su pokrenuli Alpini 2009. godine tijekom posjeta župi nakon čega su odlučili urediti župni stan i unutrašnjost crkve. Obnovu je projektirala Susana Maset iz arhitektonskog studija “Fiorenzo Carniel”.

Misu je pjesmom animirao zbor Schola Cantorum – KUD Fratellanza Zajednice Talijana u Rijeci koji su nakon mise održali prigodan duhovni koncert u znak zahvale Alpinima za velikodušnost prema ovoj župi u Riječkoj nadbiskupiji iz koje je i jedan član ovog riječkog zbora. Događaju je nazočio gradonačelnik San Fiorea, Gastone Martorel kojije po završetku misnoga slavlja i koncerta pohvalio zbor Scholu Cantorum i uputio pozivnicu za studeni i smotru zborova u ovom talijanskom mjestu gdje bi Schola, kao posebni gosti, održala prigodan duhovni koncert, ali i animirala misno slavlje.

Skip to content