Adam Muchtin – umjetnik maloga puta
Kategorija:
Vijesti

U četvrtak, 21. kolovoza u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici prigodnim programom obilježila se 20. godišnjice od smrti mons. Adama Muchtina, graditelja crkve na riječkoj Podvežici. Ovim povodom predstavljena je knjiga „Adam Muchtin – umjetnik maloga puta“, autora vlč. Ivana Šarića.

„Nije jednostavno objektivno opisati život drugog čovjeka, osobito ako je on nastojao da sve ono što radi ostane skriveno drugima, a poznato samo Bogu. U tome se mons. Adam Muchtin jako trudio.“, ističe vlč. Šarić. Dodaje kako je uron u dubinu duhovnog svijeta mons. Muchtina bilo pravo otkriće. „Bio je osoba ispred svoga vremena i kao takav od mnogih neshvaćen. Jednostavnost, skladnost i dinamičnost njegove nutrine, prelijevala se na sve ono što je u svome životu ostvario. Prikupljati i istraživati građu, pretraživati arhive, razgovarati s osobama koje su ga za života poznavale, značilo je otkriti jednog sasvim novog i nama nepoznatog Adama: svećenika, župnika, slikara, pisca, poliglota, prevoditelja, arhitekta, kolekcionara, fotografa, profesora, novinara, radnika, prijatelja, sveca …, osobu rijetko nadmašivih sposobnosti i energije.“

Mons. Muchtin ostavio je dubok trag u svima onima koji su ga poznavali, s njim se susretali i voljeli ga. Bio je svećenik za druge, svećenik Crkve kojoj je bio beskompromisno poslušan i odan i kao takav može biti svijetli primjer i nama danas, istaknuo je vlč. Šarić. Dodaje kako je svojim životom zadužio osobito našu mjesnu Crkvu koju je sinovski volio i kojoj je posvetio čitav svoj život i djelovanje.

„Bio je svjetiljka i svjetlo koje je mnoge dovelo Bogu, a u razgovoru sa župljanima, kao i onima koji nisu vjernici, o mons. Muchtinu čuo sam samo lijepe riječi što puno govori o njemu.“, poručio je vlč. Šarić. Rođen je Slovačkoj, u mjestu Velke Rovne 4. prosinca 1908. S obitelji se seli na Trsat 1910. i nakon završene Trgovačke škole upisao je bogoslovne znanosti u Zagrebu da bi mladu misu služio u srpnju 1931. godine u crkvi Gospe Trsatske. Prije nego je došao na Podvežicu i izgradio crkvu, bio je župnik u Senju te na Trsatu u župi sv. Jurja.

Kada je nakon Prvog svjetskog rata Sušak postao najjači lučki grad Kraljevine Jugoslavije čime se počeo širiti prema Trsatu, Podvežici i Kostreni, tada je mladi kapelan Muchtin rekao: „Podvežici je potrebna crkva.“, otkriva vlč. Šarić. Dodao je kako je unatoč brojnim protivljenjima ideju počeo ostvarivati s nekoliko Podvežičana koji su do tada pješice dolazili na Trsat na misu, te uz moralnu podršku svojih kolega. Zemljište na kojemu se tada nalazio park i kapelica, darovala je podvežička Zemljišna zajednica. Idejni nacrt prema Muchtinovoj zamisli izradio je zagrebački arhitekt, urbanist Velimir Jamnicky u suradnji sa sušačkim arhitektima Leom Babićem i Zdenkom Kolaciom. Prema Muchtinovim riječima, crkva je posvećena sv. Tereziji od Djeteta Isusa kako bi ‘jednostavnost i unutarnja veličina crkve bila protuteža modernom vremenu, vremenu duhovne plitkosti i umišljene veličine’, otkrio je vlč. Šarić.

Novčane priloge za izgradnju crkve dali su, ne samo vjernici Podvežice, nego i mjesta poput Celja, Ljubljane, Splita, Ogulina, San Francisca itd., te Gradska općina Sušak. Kamen temeljac blagoslovljen je 25. ožujka 1940. godine, a crkva je blagoslovljena 8. prosinca iste godine iako je trebalo još dograditi toranj, trijem i dovršiti radove na fasadi i prostoru oko crkve, otkriva sadašnji župnik. Biskupijski ordinarijat 6. prosinca 1941. donio je Dekret o osnivanju župe i Muchtin je imenovan župnikom. Župa je počela djelovati 1. siječnja 1942. Kako nisu imali orgulje, Muchinova majka Veronika 1964. prodaje dio obiteljske kuće i novac donira za kupovinu orgulja.

Vlč. Šarić otkriva i kako je mons. Muchtin, osim gradnje crkve, od 1934. do 1941. bio vlasnik dvotjednika „Istina“, glasila sušačkog naroda i katoličkog pokreta koje je uređivao Josip Blažina uz podršku Martina Bubnja. Također, Muchtinova umjetnička strana odrazila se u slikarstvu i oslikavanju ne samo podvežičke crkve, nego i svetišta Majke Božje Goričke u Baški na otoku Krku te crkvi sv. Petra apostola u Bakarcu.  Umro je 21. kolovoza 1994. i do prijenosa u crkvu koju je izgradio na Podvežici, 19. ožujka 2013., njegovo tijelo ležalo je u obiteljskoj grobnici na Trsatu.

Knjigu „Adam Muchtin – umjetnik maloga puta“ izdala je župa sv. Terezije od Djeteta Isusa i bogato je opremljena fotografijama iz života mons. Muchtina i ove riječke župe zahvalne svom prvom župniku na izgradnji crkve.

Skip to content