410. obljetnica župe Lukovdol
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u subotu, 16. kolovoza svečano misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Lukovdolu u povodu 410. obljetnice osnivanja župe. Suslavili su župnik, vlč. Branko Dragojević i vlč. Tadija Tomkić, župnik Mrkoplja, dok su se proslavi odazvali gradonačelnik Vrbovskog Dražen Muhvić i Katolički skauti Riječke nadbiskupije s vjeroučiteljem Marinom Miletićem.

Nadbiskup se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na ustrojstvo Crkve, od Pape do župne zajednice te trajnim vrijednostima radi kojih je župa opstala svih tolikih godina. Krist je naša stijena kojoj moramo ostati vjerni unatoč pomodarstvu današnjeg vremena kada neki misle kako se treba mijenjati ono što je nepromjenjivo, poručio je. Osvrčući se na evanđelje o ženi koja s velikom vjerom moli Isusa za ozdravljenje kćeri, pa i onda kada se čini da je Isus ne želi uslišati, ona ustraje u molitvi i na kraju biva uslišana, istaknuo je kako smo svi pozvani  takvu vjeru imati i prenositi s generacije na generaciju jer ćemo samo na taj način očuvati ovu župnu zajednicu kako bi se opet mogla jednom slaviti ovako visoka obljetnica.

Okupljene je upoznao s poviješću župe rekavši kako se mjesto Lukovdol prvi puta spominje 1450. godine u Modruškim Urbanima u kojima se navodi crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. „Drugi put crkva se spominje u Lukovdolu 1558. godine u zapisniku povjerenstva koje je izašlo na procjenu štete počinjene od Turaka 1557. i 1558. i spominje se crkva bez zvonika.“ Turci su crkvu opet srušili 1604. i tada je osnovana župa Lukovdol i počela izgradnja nove crkve na temelju porušene. Današnji oblik crkve sagrađen je 1620. godine.“

Uz župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije tu su još crkve: sv. Franje Ksaverskog, sv. Ilije u Dramlju, Krist Kralj u Rimu, sv. Petar i Pavao u Osojniku, Svi Sveti u Velikom Jadrču dok su kapele sv. Emanuela i sv. Florijana u privatnom vlasništvu. Najpoznatija je ipak sv. Franje Ksaverskog koja ej sagrađena 1715. godine. Sveta Stolica dala je potpuni oprost dva puta na godinu onima koji uz obične uvjete pohode tu crkvu, rekao je nadbiskup. Dodao je kako je u 18. Stoljeću tu crkvu posjetilo do 10.000 ljudi. „Ove podatke o ovoj crkvi ostavili su isusovci misionari koji su 1725. u Lukovdolu držali mise. „U tom izvješću iz 1726. godine naziva se sv. Franjo Ksaverski čudotvorcem ovog kraja, a 1735. Ova crkva naziva se miraculis percelebris – slavna po čudesima jer je dobivala čudesne milosti.“, rekao je župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Branko Dragojević.

Župa Lukovdol 1769. godine imala je 2.267 duša i u 18 st. dala je devet duhovnih zvanja od kojih je poznati Isusovac Josip Slivec, dr. kanonskog prava doktorirao u Salzburgu bio magistar na isusovačkoj gimnaziji u Varaždinu. Dodao je kako je župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u novije vrijeme dala dva župnika: Josipa Kraša koji je umro 2006. i pokopan je u Gospiću i Vladimira Krizmanića koji je u mirovini.

Danas župa ima samo oko 680 stanovnika, upozoreno je. „Jedino kao vjernici poučeni poviješću i u najtežim trenucima molimo se našoj zaštitnici župe Blažene Djevice Marije da ona koja je prije 410. izabrana za patrona ove župe čini čudo obraćenja mnogih koji su odlutali od Boga i crkve da se vrate spoznajući da je Bog ljubav i milosrđe.“, poručio je župnik. 

Skip to content