151. godišnjica posvete župe
Kategorija:
Vijesti

Župa Blažene Djevice Karmelske na riječkoj Drenovi proslavila je u srijedu, 16. srpnja istoimeni blagdan i 151. obljetnicu posvete župe.  Misno slavlje predvodio je vlč. Vjekoslav Đapić.

U prigodnoj propovijedi vjernike je upoznao s poviješću karmelske pobožnosti rekavši kako je nastala na temelju viđenja sv. Šimuna Stocka, trećega po redu generala karmelićanskog reda. Njemu se ukazala Blažena Djevica Marija i dala mu škapular uz obećanje da će svatko tko ga bude nosio i s njim umro biti pošteđen muka u paklu. Škapular je Marijin znak te je govoreći o Isusovoj majci istaknuo kako je Marija čuvarica prave vjere. „Ona je ta koja štiti i čuva svoju djecu i u situacijama kada je vjera stavljena na kušnju.“

Nakon misnog slavlja nekadašnji župnik mons. Gabrijel Bratina blagoslovio je 36 novih klupa i dvije nove ispovjedaonice. Osamnaest starih klupa bit će darovano župi na otoku Ižu, rekao je župnik, vlč. Nikica Jurić koji je ovom prigodom dobrotvorima novih klupa uručio zahvalnice.

Uoči misnoga slavlja promoviran je nosač zvuka Dua Aledory posvećen Gospi Karmelskoj, dok su uz njih, glazbom mise trodnevne priprave i blagdanske mise animirali  zbor mladihZvuk neba“ i župni zborLahor“. 

Povijest župe Blažene Djevice Karmelske seže u 1837. godinu kada je don Ivan Cvetkov, tadašnji župni pomoćnik izabran za župnika na Drenovi. „Godinu dana kasnije dao je izgraditi župni stan koji i danas služi toj svrsi. U njemu je don Cvetko okupljao naprednu djecu i učio ih prvoj pismenosti.“, rekao vlč. Jurić. Bogoslužje se tada obavljalo u kapeli Svih Svetih na današnjem novom groblju na Drenovi jer je kapelica Gospe Karmelske, sagrađena 1628. godine na prostoru između Drenovskog puta i samostana u blizini župnog dvora, bila u ruševnom stanju. „Zalaganjem don Ivana Cvetka kod civilnih i crkvenih vlasti odobrena je gradnja nove crkve čiji je kamen temeljac blagoslovljen 10. svibnja 1847. Zanimljiv je podatak da je crkva u vanjskim crtama sagrađena za samo tri mjeseca pa je već 22. studenog iste godine blagoslovljena i u njoj su se počele slaviti mise.“

Tadašnji biskup senjsko-modruški Vjenceslav Šoić posvetio je crkvu 24. rujna 1863. godine Blaženoj Djevici Mariji s Karmelskog brda. Izgrađena crkva odoljevala je zubu vremena do 2001. godine kada je krenula njena temeljita rekonstrukcija koja je dovršena 2006. godine s proširenjem crkve i dogradnji pastoralnog centra čime je crkveni kompleks poprimio današnji izgled. 

Skip to content