15. rođendan zajednice Agape
Kategorija:
Vijesti

Molitveno – karitativna  zajednica  Agape  Prve riječke hrvatske gimnazije proslavila je u četvrtak, 5. lipnja 15. godišnjicu djelovanja. Inicijativu je na proljeće 1999. pokrenuo vjeroučitelj Miroslav Radić koji Agape i danas vodi.

„Nismo htjeli samo učiti o svojoj vjeri, nego je provoditi i u praksi. Željele smo biti drugačije, postati svjetlo svoje vjere, pružiti ruke i otvoriti srce onima kojima je to najpotrebnije. Željele smo obasjati putove izgubljenima, zagrliti napuštene i vratiti nadu onima koji su je izgubili.“, rekla je jedna od članica Agapea Ivana Blažeković.

Cilj Agapea je znanja sa satova vjeronauka pretočiti u konkretna djela dobrote i ljubavi prema bližnjima tako da tim djelima mijenjamo sebe i svijet u kojem živimo po primjeru Isusa Krista, ističe vjeroučitelj Radić dodajući kako Agape u svom karitativnom radu organizira ili sudjeluje na raznim molitvenim i kulturnim akcijama koje osim humanitarnog, za cilj ima duhovni rast učenika.

„Cilj nam je među vršnjacima širiti ideje o potrebi molitve, humanosti, suosjećanja, pomaganja, kulture, zaštite okoliša, duhovne ekologije, prijateljstva i ljubavi. Želimo biti primjer drugim mladima u školi, gradu i šire da je moguće na pozitivan način koristiti svoje vrijeme, znanje i sposobnosti. Nastojimo pokazati da vjeronauk u školi može biti poticajan i za život učenika koristan i pozitivno prepoznatljiv i vrednovan u društvu, Crkvi i medijima.“, ističe Radić.

Dodaje kako im je želja biti most između školskog i župnog vjeronauka te nakon odlaska iz školskih klupa motivirati mlade da budu aktivni u Crkvi i društvu u skladu s potrebama i mogućnostima. „Želja nam je da mladi nakon završetka gimnazije budu pokretači nekih akcija u svojim župama i zajednicama mladih vjernika.“

U svom je petnaestogodišnjem radu Molitveno-karitativna zajednica Agape sa svojih oko sto pedeset članova, ostvarila je 182 razne akcije od kojih je većina bila izvan redovne nastave vjeronauka. One su dokaz opravdanosti postojanja ovakve zajednice i po kojoj je Prva riječka hrvatska gimnazija postala prepoznatljiva u Rijeci i Hrvatskoj, poručio je Radić. „Uz ime Agapea posebno se vežu Multimedijalna ekumenska molitva i akcija “Maturanti brašno ne bacajte nego ga darujte siromašnima” koje se već dugi niz godina provode u  školi.“

Povodom desetogodišnjeg rada članove Agapea primio je i pohvalio riječki nadbiskup Ivan Devčić,  grad Rijeka dodijelio im je Zlatnu plaketu «Grb Grada Rijeke», a tom prigodom primili su i pismenu čestitku od pape Benedikta XVI. „Radosni, sretni i zadovoljni zbog svega do sada ostvarenoga nastavljamo dalje djelovati vođeni Duhom Svetim i riječima Evanđelja: » Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće meni učiniste!»( Mt 25,40 ).“, zaključio je Radić. Ovom prigodom predstavljen je novi broj lista „Agape“ o kojemu je govorio novinar Siniša Pucić, a u glazbenom dijelu nastupili su učenici Glazbene škole I. M. Ronjgov.  

Skip to content