130 godina djelovanja Kćeri kršćanske ljubavi u Voloskom
Kategorija:
Vijesti

Zajednica časnih sestara Kćeri kršćanske ljubavi 18. listopada proslavila je 130. obljetnicu njihovog djelovanja u Voloskom, blagoslovom kapele u novosagrađenom samostanu. Misno slavlje je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić zajedno sa župnikom Petrom Belanićem i drugim svećenicima.

Nakon uvodnih riječi zahvale svim časnim sestrama  koje su ustrajale u svom poslanju da svojim životom i radom svjedoče u ostvarivanju Božjeg kraljevstva u ovoj sredini, i to na najplemenitiji način pomažući siromašnima i bolesnima, vlč. Belanić pozdravio je sve prisutne, posebno gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića, predstavnike tvrtke AB Gradnja d.o.o. iz Karlovca koja je bila glavni izvođač radova, i mnoge druge suradnike koji su bili aktivno uključeni u realizaciju ovog projekta. Poseban pozdrav upućen je s. Bernardi Trček, provincijalki KKLJ, s. Žofii Daniščakovoj, vrhovnoj savjetnici koja je došla iz Pariza i vlč. Roku Gajšeku, njihovim ravnateljem.

Nadbiskup je u propovijedi objasnio da je crkvica ili crkva za kršćane mjesto zajedništva i proslave Boga. „Crkva je dom Gospodnji, tj. zgrada posvećena bogoštovlju, ali i zajednica vjernika okupljenih u njegovo ime.“ Poželio je stoga i sestrama da im dvorana koju je blagoslovio, u njihovom samostanu bude mjesto posvećeno susretu s Gospodinom, „mjesto koji će vam ovdje darivati snagu da se iz dana u dan, osobno i kao zajednica, izgrađujete u živi hram Božji, po uzoru na Mariju koja je Isusa začela, nosila i svijetu darovala kao Emanuela, kao Boga s nama, Boga u ljudskom tijelu. Neka bi, prožete i vođene Kristovim duhom, vaše zajedništvo sve više nalikovalo idealu kršćanske zajednice za koju sv. Luka u Djelima apostolskim veli da u svima „bijaše jedno srce i jedna duša“, zaključio je nadbiskup.

Blagoslov kapele, koja je posvećena Majci Božjoj od Čudotvorne medaljice, bio je vrhunac euharistijskog slavlja. To mjesto je posvećeno susretu s Gospodinom, to je duhovna oaza gdje će časne sestre svakodnevno crpsti snagu da mogu sa žarom i ljubavlju ostvarivati svoje poslanje, služeći Bogu i ljudima.

Nakon svete mise, svi sudionici uputili su se u župnu crkvu sv. Ane, gdje je održana svečana akademija povodom 130. godišnjice prisutnosti družbe Kćeri kršćanske ljubavi u Voloskom. Program Akademije je predstavljen kroz audio-vizualnu prezentaciju povijesti zajednice časnih sestara, koje su u proljeće 1884. godine došle u Volosko iz provincije Graz. U proteklom razdoblju, koje je bilo obilježeno mnogim političkim, socijalnim i drugim previranjima, Družba je uspjela opstati u Voloskom, zahvaljujući ustrajnoj molitvi i zagovoru BDM, kao i pomoći mnogih župnika koji su djelovali u župi sv. Ane. Danas u samostanu u Voloskom žive samo četiri časne sestre: s. Alma Šturm, predstojnica, s. Maristela Legat, s. Tereza Simonović i s. Nikolina Jozić.

 

U programu akademije su se izmjenjivale i glazbene točke, u kojima su sudjelovali: Zbor sestara Kćeri kršćanske ljubavi, Župni zbor sv. Ane, sopranistica Marijana Prohaska uz pratnju orguljaša Ivana Bošnjaka i  violinist Claudio Frank.

Moderator kroz program Akademije je bila s. Ljubica Jozić, poglavarica kuće u Mengešu (Slovenija) koja je više od deset godina bila u zajednici časnih sestara u Voloskom i predanim radom i nesebičnim zalaganjem ostavila neizbrisivi trag u srcima župljana i svih s kojima je radila i surađivala.

Svima koji su prisustvovali Akademiji, uručena je knjižica u kojoj je u najvažnijim crtama prikazana povijest kroz 130 godina prisutnosti Družbe Kćeri kršćanske ljubavi u Voloskom.

Skip to content