Župni blagdan posvećen misionarima
Kategorija:
Vijesti


Proslava patrona župe sv. Ivana Krstitelja u naselju Škurinje u Rijeci, 24. lipnja bila je posvećena misijskom djelovanju Crkve. Ispred župne crkve postavljen je misijski štand na kojem su župljani i brojni gosti mogli kupiti misijske suvenire i time pomoći radu misija u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

Uz informativne brošure i knjižice, na štandu su se našle i krunice, sličice, ali i kolači, a sve je nadgledala volonterka posvećena misijama Andreja Kunštek sa suradnicama. Župnik Kristijan Zeba, koji je i nadbiskupijski povjerenik za misije,  želio je na taj način ne samo pomoći misionarima, nego misijski duh proširiti i na druge župe. U Riječkoj nadbiskupiji trenutno ih je 8 intenzivnije uključeno u promociju misijskog djelovanja i u njima se redovito moli misijska krunica.

Središnje misno slavlje proslave zaštitnika predvodio je don Darijo Čorić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, župnik župe Presvetog Srca Isusova iz Košuta i nadbiskupijski ravnatelj Papinskih misijskih djela. Uoči praznika Dana državnosti, gost iz Dalmacije na misi je istaknuo potrebu zajedništva svih krajeva Hrvatske. Govoreći o Ivanu Krstitelju, koji je bio glas koji viče u pustinji u upućuje na Boga, pozvao je vjernike da i oni danas budu glas koji upućuje na Boga.

„Problem s kojim se danas susrećemo je vjerski egoizam. Mnogi se u vjeri povlače u sebe, ja i moj Bog, moja krunica i moja molitva. Ali to nije dovoljno Bog od nas očekuje više. Računa na tebe i mene da, poput brojnih svetaca u prošlosti, budemo oni koji će nastaviti ono što je započeo Ivan Krstitelj, apostoli i svi drugi sveci. Na nama je da budemo glas u pustinji i nadamo se da će naša riječ pasti na plodno tlo. Stoga vam želim da u ovoj i u svakoj našoj župi odjekuje Božja riječ koja daruje radost i život“, zaključio je don Čorić. Brojni su vjernici na misi u najmlađoj riječkoj crkvi proslavili svojega zaštitnika te potaknuti župnikom i njegovim gostom pomogli rad misija. U jutarnjim satima misu je predvodio Tadija Tomkić iz župe BDM Žalosne u Mrkoplju.

Skip to content