Živjeti vjeru znači činiti dobra djela
Kategorija:
Vijesti

Sv. Vid

Središnju misu proslave sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i katedrale te grada Rijeke 15. lipnja u večernjim satima na Trgu Riječke rezolucije predvodio je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.

Na misi u samom središtu grada sudjelovali su brojni vjernici koji su hodeći u procesiji Korzom u Godini vjere na taj način dali svjedočanstvo gradu i građanima. Uz domaćina riječkog nadbiskupa Ivana Devčića u slavlju euharistije sudjelovao je i krčki biskup Valter Župan, brojni svećenici iz cijele Nadbiskupije, redovnice i redovnici, bogoslovi te predstavnici Grada Rijeke na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.

U velikoj procesiji sv. Vida hodili su brojni vjernici, ali posebno su mladi došli posvjedočiti vjeru u Krista i proslaviti svojega zaštitnika i koji je još kao mladić život dao zbog vjere. Okupljeni u Koordinaciji zajednica mladih Riječke nadbiskupije, u slavlju su sudjelovali članovi Franjevačkog svjetovnog reda, Franjevačke mladeži, Pokreta salezijanske mladeži, Zajednice Krista Kralja, Zajednice kršćanskog života, Zajednice štovatelja Božanskog milosrđa, Marijanske vinkovske mladeži, Neokatekumenskog puta, Fides et caritas i Zdruga katoličkih skauta. Stotinjak skauta na kraju mise obnovilo je svoje skautske zavjete.

Biskup Kutleša nadahnut sv. Vidom i evanđeljem, vjernike je pozvao na djelotvornu ljubav i solidarnost, dobra djela i odricanje. „Često mislimo da se kršćanstvo sastoji u tome da ne činimo grijeh, da nije važno što ćemo drugo učiniti, kako ćemo pomoći drugima. Isus kaže da kršćanstvo nije to, nije samo čuvanje od grijeha, ono je poticaj na djelovanje, na poduzimanje nečega da bi mogli pomoći drugome. To jest na ljubav koju je Isus sam posvjedočio. Isus poziva na ljubav, poziva čovjeka da čini dobra djela, a ne da se sakriva u svojoj kući čuvajući se od grijeha“.

U evanđelju o bogatašu koji je pobožan, ali se ne može odreći svojega imetka, Isus šalje poruku odricanja i žrtve. Isus poziva na nešto više od ovozemaljskog blagostanja, više od onoga što je dokučivo znanošću i razumom. „Teško će bogataš u Kraljevstvo nebesko. Lakše je devi kroz iglene uši. Tako poručuje Isus svojim učenicima. Nije time htio reći da onaj koji nešto ima neće u Kraljevstvo nebesko. Ali bogatstvo zasljepljuje čovjeka za onaj svijet, vezuje za zemaljsko. Bogatstvo navodi čovjeka da sve gleda kroz neko koštanje, neku procjenu materijalne vrijednosti. Čovjek kada posjeduje bogatstvo želi biti ohol i često zaboravlja da imati više zahtijeva i veću odgovornost. Isus nam želi reći da čovjek vrijedi onoliko kako se ponaša prema drugim ljudima. Jer imati znači više davati drugima i biti odgovoran za druge ljude“, zaključio je biskup i uputio vjernike da im vjera bude putokaz kroz život, da nasljeduju Isusa i poruku njegovih riječi.

Skip to content