Započeli dekanatski susreti krizmanika
Kategorija:
Vijesti

Susretima krizmanika u Delnicama i Cerniku 8. i 9. studenog započeo je program dekanatskih susreta krizmanika koji će u studenom i prosincu biti održani u svih 7 dekanata Riječke nadbiskupije.

Ovim se programom već na početku pastoralne godine želi mlade koji će na proljeće primiti sakrament potvrde uvesti u temeljitu pripremu za primanje sakramenta i potaknuti ih da svjesnije zakorače u kršćansku punoljetnost. Redovita je to praksa unazad nekoliko godina, u organizaciji Pastoralnog ureda Riječke nadbiskupije. Osim edukativnog dijela važan je i moment zajedništva, mladi se upoznaju sa svojim vršnjacima iz susjednih župa i stvaraju temelje za buduće susrete.

Susret u Delnicama 8. studenog započeo je pjesmom i molitvom nakon koje su katehezu krizmanicima održali biskupski vikar za pastoral Matija Matičić i vjeroučiteljica Jelena Janeš. Naslovivši temu „Vjera te tvoja spasila“ mlade su potaknuli na promišljanje o ulozi vjere u životu, koliko im ona znači u svakodnevnim situacijama, a posebno u teškim trenucima. Nakon rada u skupina imali su priliku kreativno se izraziti u skečevima kojima su prezentirali zaključke susreta prema evanđeoskim odlomcima. Krizmanike je pozdravio župnik i dekan mons. Stanislav Kovačić, a susret je animirao Band mladih krizmanika.

Dvjestotinjak krizmanika okupilo se 9. studenog u Cerniku, sjedištu bakarskog dekana, gdje je pokorničko bogoslužje predvodio župnik Jelenja Ivan Milardović. Nakon ispita savjesti mladi su imali priliku za pojedinačnu ispovijed, a susret je nastavljen u župnoj pastoralnoj dvorani gdje su sa svojim župnicima i vjeroučiteljima predstavili svoje župe i upoznali se.

U nagovoru na pokorničkom bogoslužju Milardović je mlade na primjeru evanđelja o razmetnom sinu, uputio da se pouzdaju u Božje milosrđe i ljubav. „Važno je u životu znati priznati pogrešku, samo tako možemo nešto promijeniti na bolje. Ne bojte se stoga sakramenta ispovijedi jer on je susret s Bogom. Bog oprašta i voli, pa budimo i mi takvi jedni prema drugima.“ Na promišljanje o vjeri i svjedočenju, mlade je u drugom dijelu susreta potaknuo bakarski dekan i domaćin Petar Zeba. Posebno im je preporučio da prate i proučavaju katolički kalendar i pomoću njega uče o životu Crkve.

Skip to content