Započela trodnevnica pred početak procesa za beatifikaciju
Kategorija:
Vijesti


Sestre Družbe Presvetog Srca Isusova za svečani početak procesa za beatifikaciju svoje utemeljiteljice Marije Kozulić pripremaju se trodnevnicom u riječkoj katedrali, od 17. do 19. listopada. Mise trodnevnice u 18:00 sati predvodi fra Ivica Petanjak, a proces će službeno započeti u nedjelju 20. listopada, nakon mise koju će u katedrali u 11:00 sati predvoditi nadbiskup Ivan Devčić.

Na početku trodnevne pripreme 17 . listopada fra Ivica je brojne vjernike u katedrali uveo u promišljanje o nastanku redovničke zajednice koju je službenica Božja osnovala. „Želim vas u ova tri dana potaknuti da promatrajući život Marije Krucifikse razmislimo o tome kako nastaje jedna redovnička zajednica, kakva to snaga mora biti u ljudima koji ju osnivaju. To je moguće samo ako sami sebe ugrade u temelje te zajednice i tako svojim primjerom postaju vezivnim tkivom za sve njezine članove.“

Riječanka Marija Krucifiksa Kozulić (1852. – 1922.), preminula je na glasu svetosti kao humanitarka i utemeljiteljica Družbe Presvetog Srca Isusova u Rijeci. Njezine nasljednice danas djeluju u šest biskupija u Hrvatskoj, Italiji i Njemačkoj, vode vrtiće, jaslice, đačke domove, njeguju bolesnike i brinu za siromašne. Danas u Rijeci ime Majke utemeljiteljice nosi jedna ulica, učenički dom te hospicij za palijativnu skrb.

Iz Vatikana je početkom ove godine stigla potvrda da nema nikakvih zapreki za pokretanje postupka za njezino proglašenje blaženom. „Taj će proces i službeno započeti nakon mise u katedrali 20. listopada, prvom sjednicom Odbora, koju će otvoriti mjesni biskup, riječki nadbiskup Ivan Devčić“, objasnila je na početku trodnevnice postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić i pozvala vjernike na molitvu.

Nadbiskup Devčić početak procesa za beartifikaciju najavio je pismom koje je poslao svim župnim i vjerničkim zajednicama u nadbiskupiji. „Od Kongregacije za proglašenje svetih iz Rima zatražio sam i dobio dopis – Nihil obstat – od 16. siječnja 2013., kojim me kao riječkoga nadbiskupa ovlašćuje da mogu pokrenuti i voditi službeni postupak za proglašenje spomenute Službenice Božje blaženom i svetom. Smatram da je ovo milostan događaj za Riječku nadbiskupiju i za naš narod te da trebamo biti zahvalni Bogu na tome daru. Stoga će se, u nedjelju 20. listopada, nakon obavljenih pripremnih radova, otvoriti Postupak za njezino proglašenje blaženom i tim činom ustanovljujem Sudište i Vijeća stručnjaka u povijesti i arhivistici i teologiji koja će pod mojim vodstvom provesti potreban službeni postupak da bi se utvrdilo da je časna Majka Marija Krucifiksa Kozulić na herojski način i u izvanrednom stupnju živjela bogooblične krjeposti vjere, nade i ljubavi i sve druge kršćanske krjeposti, napose one stožerne: jakost, pravednost, razboritost i umjerenost te da je ona osoba uzorna i sveta života koju svaki kršćanin može nasljedovati, štovati i njezinu se zagovoru utjecati.

U dugoj povijesti grada Rijeke i povijesti naše mjesne Crkve time će se prvi put voditi kanonski postupak za proglašenje blaženom i svetom jedne žene, redovnice koja je rođena u Rijeci prije 161 godinu i najveći dio svoga života posvetila ovome gradu i u njemu preminula na glasu svetosti prije 91 godinu“, stoji između ostalog u pismu nadbiskupa. 

Skip to content