Zajedništvo u različitosti
Kategorija:
Vijesti

Božićna misa

Riječka katedrala sv. Vida tradicionalno je bila mjesto gdje je riječki nadbiskup Ivan Devčić u srijedu, 25. prosinca predvodio svečanu božićnu misu. Uz rektora katedrale, mons. Ivoslava Linića, ekonoma riječkog Sjemeništa „Ivan Pavao II.“, mons. Nikole Uravića i generalnog vikara Riječke nadbiskupije, mons. Emil Svažića, misi su se odazvali i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović sa suprugama.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Devčić istaknuo je da sva četiri evanđelja nose jednu poruku, naviještaju jedno Evanđelje, jednu Radosnu vijest, samo s različitih polazišta i motrišta. „Boga legitimira ne samo jedinstvo nego i različitost te nam tako dariva jedno Evanđelje u četiri različita oblika. Bogu nije draga uniformnost, on voli zajedništvo u različitosti, jedinstvo koje ne isključuje mnoštvo izražaja i formi. Ako smo stvoreni na sliku Božju, a Sv. pismo nam kaže da jesmo, morali bismo i mi slično postupati te prihvaćati i promicati jedinstvo u razlici i razliku u jedinstvu u svom zajedničkom životu.“, istaknuo je nadbiskup Devčić.

U nastavku je naglasio kako Bog nadilazi našu moć razumijevanja i izražavanja i to je razlog zašto sveti pisci rabe slikovit i simboličan govor u kojemu moramo znati tumačiti i u njemu otkrivati skriveni smisao i poruku. U skladu s time cijelo je božićno otajstvo ispričano u slikama i simbolima, od kojih su upravo najjači svjetlo i slava. „Obasjava li to svjetlo i mene? Obasjava li i nas? U čijoj svjetlosti hodimo?“ – neka osu od pitanja koja sami sebi moramo postaviti, kao i ono jesmo li ostali bez „slave Gospodnje“, bez Božje zaštite, pa sigurnosti i uporišta grčevito tražimo u nečemu što nam ih ne može dati, barem ne u apsolutnom smislu. „Samo je Bog čvrsta stijena na koju se možemo posve sigurno osloniti, samo nas on neće nikad iznevjeriti. To nam je upravo potvrdio dajući nam svoga Sina za Spasitelja i Učitelja“, poručio je nadbiskup.

Riječki nadbiskup osobito je naglasio kako se povijest ponavlja pa se i u naše vrijeme događa kao na početku: jedni Isusa odbijaju, a drugi prihvaćaju. Odbijaju ga mnogi, među kojima su najbrojniji oni koji su odrasli u kršćanskoj tradiciji, koji su čak kršteni i izjašnjavaju se kao vjernici, ali u stvarnom životu ne slijede Isusa. Na takve se mogu primijeniti Ivanove riječi. „K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše.“ „Tim se riječima može objasniti masovno napuštanje kršćanstva u mnogim zemljama i narodima koji su vjekovima bili kršćanski. To ne znači da Isus u tim zemljama nema i danas mnoštvo iskrenih i vjernih sljedbenika. Istovremeno susrećemo i fenomen velikog prihvaćanja Isusa od pripadnika naroda koji nisu tijekom povijesti bili kristijanizirani“, primijetio je riječki nadbiskup i dodao kako to znači da i danas dolaze mudraci s Istoka pokloniti se Isusu i da se i danas ponavlja ono na što je Ivan mislio kada je zapisao: „A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja. “Isto tako susrećemo i mnoge koji se ne deklariraju kao vjernici, niti su članovi Crkve, ali svojim životom i djelom žive ono što je Isus naučavao. Suvremeni teolozi takve nazivaju anonimnim kršćanima“.

Zaključujući propovijed primijetio je kako smo iz dana u dan obasipani ružnim vijestima, koje nam objavljuju ružne istine o čovjeku, do te mjere da nam je čudno i nevjerojatno kad se pojavi i neka lijepa, dobra vijest. Dok jedni o drugima, a i o sebi samima, često ružno mislimo, Bog pokazuje suprotno: da nas cijeni takve kakvi jesmo, i poziva nas da, vjerujući u njega, u sebi i oko sebe pobijedimo zlo i prepoznamo se kao braća zajedničkog nebeskog Oca, zaključio je nadbiskup.

Misi je prvi puta u povijesti od osamostaljenja Republike Hrvatske nazočio predsjednik Vlade, Zoran Milanović koji je čestitajući Božić poručio „Budimo mirni danas.“, te da nije vrijeme za političke izjave.

Helena Anušić

Skip to content