Vjera je izvor sreće i blaženstva
Kategorija:
Vijesti

Velika Gospa

Blagdan Velike Gospe i ove je godine potaknuo brojne vjernike da slaveći njezino uznesenje na nebo posjete neko od njezinih svetišta. Rijeke hodočasnika cijeloga su dana dolazile i na Trsat pokloniti se Gospi čuvarici i zaštitnici u Trsatskom svetištu. Franjevci, čuvari svetišta, dočekivali su hodočasnike, tijekom jutra proslavljeno je 6 misa, a brojni su pristupili sakramentu ispovijedi ispred aule Ivana Pavla II.

„Vjera nam daje povjerenje u Boga koje nam omogućava da se istinski radujemo životu, ljudima s kojima dijelimo život, ljepoti koja nas okružuje, da osjećamo u srcu istinsku zahvalnost, pomaže nam biti u svim situacijama istinski slobodnima, jer u njezinu svjetlu spoznajemo da nas Bog ljubi i brine se za svakog od nas kao što se brine za sve što je stvorio“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi predvodeći središnje euharistijsko slavlje u večernjim satima na Trsatskom perivoju. Slavlje je započelo svečanom procesijom u kojoj su vjernici nosili sliku Gospe Trsatske i pobožno joj upućivali molitve. Gvardijan trsatskog svetišta fra Antun Jesenović pozdravio je hodočasnike na početku mise podsjetivši da se blagdanom Velike Gospe slavi Marijino uznesenje na nebo, u slavu vječnog života.

Nadbiskup je u propovijedi pred desetak tisuća okupljenih objasnio da Marija pokazuje kako za kršćanina blaženstvo dolazi od Boga, ali ovisi i o odgovoru čovjeka. Blaženstvo je povezano uz slušanje i čuvanje Božje riječi, a odnosi se na prihvaćanje svega što je Bog ljudima tijekom povijesti objavio najprije po prorocima, a na kraju i po Isusu, koji je utjelovljena Božja riječ.

„Prateći Mariju koja Bogu vjeruje u svim životnim situacijama, radosnim i žalosnim, u onima kad nam je Bog na neki način opipljivo blizak i u drugima kad nam je nepojmljivo dalek, kad nam govori i kad šuti, kada se zauzima za pravednika i kada ga prepušta na milost i nemilost grešnicima, možemo razumjeti zbog čega vjera čini čovjeka blaženim. Vjera naime rađa povjerenje u Boga, povjerenje u Božju svemoć i sveznanje, kao i u njegovo milosrđe i sveprisutnu ljubav“, rekao je nadbiskup, pozvavši vjernike da pri kraju Godine vjere upravo u vjeri pronađu snagu i ljepotu života. „Onaj koji doista vjeruje Bogu, zna da Bog okreće na dobro, na naše spasenje, sve što nam se događa, pa i bolest i patnju, čak i grijeh. Istinskom vjerniku ništa ne može uzdrmati povjerenje u Boga, jer mu vjera kaže da Bog najbolje zna što je za naše spasenje dobro i korisno, i da nas on nikada ne napušta.“

Okupljene je pozvao na svjedočenje vjere i pouzdanje u Boga jer to je izvor istinske sreće i blaženstva. „Često nazivamo sretnim jedni druge zbog toga jer nas zdravlje dobro služi, jer imamo dobro zaposlenje, lijepu kuću, jer smo lijepi i mladi, jer nam je brak stabilan, a djeca dobro odgojena. No, je li nam se dogodilo da nas je netko nazvao blaženima i sretnima samo zato što vjerujemo u Boga i svoje pouzdanje stavljamo u njegovu riječ?… Neka nam Marija na nebo uznesena pomogne biti joj ovdje slični u vjeri, kako bismo joj mogli biti slični i u nebeskoj slavi!“, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content