Vjera i znanost se nadopunjuju
Kategorija:
Vijesti


Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je 23. listopada u katedrali sv. Vida u Rijeci misu za početak akademske godine. Suslavili su predstavnici Teologije u Rijeci i bogoslovnog sjemeništa te povjerenik za sveučilišni pastoral Velimir Martinović. Uz brojne studente, misi su nazočili sveučilišni profesori te rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.

Katedrala sv. Vida sagrađena je kao crkva Isusovačkog kolegija uz koji se vežu počeci srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja u Rijeci i u primorskom kraju, podsjetio je riječki nadbiskup na početku propovijedi dodajući kako je misa prigoda Boga zamoliti za praćenje u akademskoj godini u kojoj je studentima i profesorima želja prema predviđenom programu usvojiti već dosegnute znanstvene te ako je moguće, dovinuti se do novih. „Ukratko: cilj vam je znanost, radi koje postoje svaka sveučilišta i svaka akademska zajednica“, rekao je nadbiskup Devčić.  Govoreći o odnosu vjere i znanosti istaknuo je da iz iskustva znamo koju moć ima znanje, osobito ono koje omogućavaju prirodne znanosti. „Imamo moć znanja i moć vjere. Nužno nam se postavlja pitanje koje je od tih znanja moćnije i mogu li one ići zajedno ili jedna drugu moraju zanijekati?“, rekao je nadbiskup Devčić primijetivši da su mnogi zbog toga suzdržani prema znanosti, a drugi prema vjeri. Potrebno je u nama pomaknuti neko ‘brdo’ koje nam priječi pogled na drugu stranu, a to je možda način kako možemo shvatiti da su nam obje moći potrebne i da se ne isključuju, nego međusobno nadopunjavaju.

Nadbiskup je podsjetio na riječi pape Franje koji naglašava da je potrebno ponovo uvidjeti osobitu narav vjere bez kojega sva ostala svjetla gube na snazi. Također, podsjetio je i na riječi münchenskog kardinala, Reincharda Marxa prema kojemu se vjera ne smije odvojiti od razuma, ni razum od vjere. „Vjera koja se ne želi podvrgnuti razumskom ispitivanju, nego se uljuljava u svojoj samodostatnosti i samodopadnosti, lako prelazi u ideologiju i tako postaje nesposobna za bilo kakav dijalog. Papa Franjo to naziva teološkim narcizmom“, poručio je riječki nadbiskup. Podsjetio je na riječi sv. Augustina da svaki koji istinski vjeruje misli, i kad misli, vjeruje. U tom duhu je profesorima i studentima poručio da k srcu uzmu to načelo te pokušaju „misliti vjerujući i vjerujući misliti“.

Helena Anušić

Skip to content