Ukazanje učenicima
Ukazanje učenicima
 
I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!«  To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.
Isus im stoga ponovno reče:
  
»Mir vama!
Kao što mene posla Otac
i ja šaljem vas.«
 
 
To rekavši, dahne u njih i kaže im:
  
»Primite Duha Svetoga.
Kojima otpustite grijehe,
otpuštaju im se;
kojima zadržite,
zadržani su im.«
  
Ukazanje u nazočnosti Tominoj
Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus.  Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«
I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!«
Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.«  Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!«  Reče mu Isus:
  
»Budući da si me vidio, povjerovao si.
Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«
  
Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi.  A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.” Iv 20, 18 – 31
 
Dragi prijatelji. Isusovi učenici su bili u strahu od Židova, u prostoriji zaključanih vrata tražili su sigurnost od nesigurnog svijeta. Učitelj prolazi kroz ta zaključana vrata i time pokazuje koliko ljubi svoju djecu. Isus ne želi da se njegovi učenici boje, On dolazi posvjedočiti im da je uskrsnuo, da je živ. Prolazi kroz zaključana vrata, kao što katkada prolazi isto tako kroz zaključana vrata naših srca kako bi nam pokazao da je On živi Bog.
 
Učitelj staje u sredinu. Bog time jasno pokazuje da želi biti sredina naših života. Isus time jasno nama i danas govori da On želi biti taj koji je u centru naših života, kako bi nam po Njemu došao blagoslov i spasenje. 
 
Isus govori: mir vama. To je punina mira, to je mir koji donosi Bog, to je mir koji otklanja svaki strah i sumnju, to je mir koji prožima cijelo naše biće i u potpunosti nas smiruje u Gospodinu. 
 
Isus učenicima daje znakove –  svoga proslavljenog tijela rane, da bi učenici i nakon Riječi osnaženi bili znakovima slave – On je pobjedio smrt i svaku bol, On je pobjedio rane ovoga svijeta, za naše spasenje. 
 
Puninu Duha Svetoga daje svojim učenicima, prvim svećenicima daje vlast otpuštanja grijeha, sam Gospodin ustanovljuje sveti sakramenat ispovijedi kroz koji konkretno svjedoči koliko li nas ljubi. 
 
Toma je bio jedan od onih koji su teško povjerovali. Jedan od nas koji i danas tražimo dokaze, koji i danas želimo Isusa vidjeti da bi u Isusa vjerovali. Učitelj je bio jasan: “Blaženi oni koji me ne vidješe, a vjeruju!”
 
Dragi naši prijatelji, neka nam uskrsli Krist daruje snage vjerovati riječima Svetog Pisma.
Skip to content