Učitelji posjetili nadbiskupa
Kategorija:
Vijesti


Učitelji osnovne škole Eugen Kumičić u Rijeci posjetili su 27. lipnja riječkog nadbiskupa Ivana Devčića u Nadbiskupskom domu. Ravnateljica ove škole, mr. Ana Anić Opašić, prva je vjeroučiteljica i teologinja na području Riječke nadbiskupije koja je izabrana na službu ravnatelja škole.

Od rujna prošle godine do preuzimanja službe ravnateljice 1. travnja ove godine radila je u riječkom Ordinarijatu na mjestu tajnice i bilježnika Interdijecezanskog ženidbenog suda prvog stupnja te je na njezinu inicijativu i dogovoren ovaj susret.

Posjet nadbiskupu Devčiću mnogim je učiteljima bio prvi susret sa zgradom Ordinarijata pa ih je nadbiskup uputio u hijerarhiju ustrojstva Crkve. Objasnio je da je, uz vrhovnu vlast pape, svaki biskup suveren na području svoje biskupije. Mnogima je zanimljivo bilo ustrojstvo Rimske kurije i kongregacija, vijeća i povjerenstava koja brinu o različitim aspektima života Katoličke crkve. Poseban međunarodni subjekt je Sveta Stolica koja ima diplomatske odnose s gotovo 200 država svijeta.

Nadbiskup se kratko osvrnuo i na povijest Riječke nadbiskupije, ustanovljene 2000. godine, ali i Rijeke kao biskupijskog sjedišta od 1925. godine kada je pod talijanskom upravom ustanovljena Riječka biskupija. U ugodnoj atmosferi učitelji su razgledali zgradu Nadbiskupskog doma te se zadržali u kraćem neformalnom druženju. 

Skip to content