U Velikom tjednu kršćani slave najveće tajne vjere
Kategorija:
Vijesti


Cvjetnica

Prisjećajući se na misama Cvjetnice događaja koji su prethodili Isusovom uskrsnuću, vjernici su zakoračili u Veliki tjedan, pripremajući se tako za blagdan Uskrsa. „U Velikom tjednu nađimo vremena za ono što je bitno, za ono što je važno i što naš život čini istinskim ljudskim životom“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić na blagdan Cvjetnice predvodeći liturgijsko slavlje u središtu Rijeke.

 

Vjernici su se okupili u crkvi Uznesenja Marijina kod Kosog tornja te nakon blagoslova maslinovih grančica u procesiji se, uskim ulicama Starog grada, uputili u katedralu sv. Vida gdje je nadbiskup predvodio misu.

U propovijedi u katedrali nadbiskup je pozvao na obraćenje i istinsku proslavu blagdana Velikog tjedna u molitvi i pobožnosti te prijateljstvu s bližnjima. Podsjetio je vjernike na događaje Velikog tjedna od Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem, koji se proslavlja Cvjetnicom, do slavnog uskrsnuća tjedan dana kasnije. „Veliki tjedan je sveti tjedan u kojem vjernici slave najveće tajne svoje vjere i spominju se Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Bez muke smrti i uskrsnuća ne bismo ni znali za Isusa, ne bi bilo ni kršćanstva. Cijelo Isusovo djelovanje usmjereno je prema Jeruzalemu i Kalvariji. Došao je na svijet da za nas umre i radi nas i našega spasenja uskrsne“, rekao je nadbiskup pozvavši vjernike da razmišljaju o tim događajima i pronađu u njima poruke koje im Isus upućuje, produbljujući tako svoju vjeru. 

 

 

 

Skip to content