Svjedočite Božju ljubav i milost prema svakom čovjeku
Kategorija:
Vijesti

Svećeničko ređenje

Nikola Gajić i Mato Berišić novi su svećenici Riječke nadbiskupije. U katedrali sv. Vida 5. svibnja zaredio ih je nadbiskup Ivan Devčić, a svećenici su simboličnim polaganjem ruku na dvojicu nove braće izrazili zajedništvo i dali im podršku u njihovom novom poslanju.

U riječkoj prvostolnici okupili su se brojni vjernici, obitelj, rodbina i prijatelji koji su molitvom pratili mlade svećenike i s njima slavili sakrament svećeničkog ređenja.

Nadbiskup je ređenicima zaželio da postanu svećenici u kojima će vjernici prepoznati Dobrog Pastira iz evanđelja. „Dragi ređenici, narod Božji očekuje da budete upravo svećenici i pastiri po uzoru na Isusa Krista i u čvrstoj povezanosti s njime, koji je ljubio svoje do kraja, predajući se za njih i u smrt.“  Pozvao je mlade svećenike da nasljedujući Krista i riječi evanđelja budu blagovjesnici siromasima, izbavitelji sužnjeva, izlječitelji slijepaca, osloboditelji potlačenih i navjestitelji milosti Gospodnje.

„Sve to treba shvatiti u duhovnom smislu kao oslobađanje od grijeha, kao pomaganje onima kojima ćete biti poslani da u ovom vremenu sveopćeg relativizma vide i prepoznaju neprolazne vrijednost, kao i Boga koji je jedni sigurni orijentir u ljudskom životu. Gospodin vam daje pomazanje svoga Duha, kako biste doista, poput njega, sve takve mogli ljubiti, njegovom riječju prosvjetljavati i zauzeto im pomagati da iziđu iz duhovnog ropstava i postignu istinsku slobodu djece Božje. Pritom će često biti potrebno da i vi, kao što je činio Isus, djelima karitasa raspoložite takve ljude za prihvaćanje onog dubljeg oslađenja: od grijeha koji čovjeka čini pravim siromahom, jer ga udaljuje od Boga, i robom, jer mu oduzima istinsku slobodu. Gospodin očekuje od vas da kao poslušne njegove sluge riječima i djelima, posebno svjedočanstvom vlastitog života svjedočite Božju ljubav i milost prema svakom čovjeku, koja nam je darovana u Isusu Kristu.“

Nadbiskup je ređenike podsjetio da će svoju službu obavljati u vremenu koje pred Crkvu stavlja velike izazove. Svi se ti izazovi mogu svesti pod zajednički nazivnik sekularizacije. „Potrebno je dakle tražiti nove metode i načine kojima možemo kršćanskom porukom doseći i taknuti srce suvremenog čovjeka. Radi toga je nužno neprestano čitati „znakove vremena“ po kojima nam Bog progovara i upućuje nas. U tom smislu svećenik današnjeg i nadolazećeg vremena mora u sebi njegovati istraživački duh, duh neprestanog učenja, duh otvoren uvijek novom, a sve kako bi uvijek istu Radosnu vijest navijestio konkretnom čovjeku jezikom njemu razumljivim“, poručio je nadbiskup te potaknuo svećenike da u svom djelovanju pomoć traže u zajedništvu vjernika, a nadahnuće pronalaze u žaru kojim su bili ispunjeni Isusovi učenici na počecima Crkve. Pozvao je vjernike da mole za svećenike i podsjetio da u Riječkoj nadbiskupiji ima već 650 stalnih molitelja za nova zvanja i svećenike.

U ime ređenika okupljenima se obratio Nikola Gajić pozvavši vjernike da ne prestanu moliti za njih i za sve svećenike. „Molimo da uvijek kao Crkva nastavimo graditi Kraljevstvo Božje na zemlji“, rekao je Gajić. Dvojica mladomisnika rođeni su 1988. godine, za đakone su zaređeni prošle godine, a đakonsku praksu proveli su u župama sv. Mihovila na Jelenju i sv. Terezije na Donjoj Vežici.

Nikola Gajić rođen je u Rijeci te je s obitelji živio u Opatiji. Nakon završetka osnovne škole otišao je u sjemenište Zmajević u Zadar, a zatim u bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II. u Rijeci nastavio svoj svećenički put. Objašnjavajući zbog čega je izabrao svećenički poziv, istaknuo je da je motiva mnogo, a proizlaze iz poziva koji u sebi osjeća, poziva za službenika Božje Riječi, za služitelja sakramenata, te poziva na služenje Božjem narodu. Mato Berišić dolazi iz Janjeva. Nakon završetka osnovne škole upisao je gimnaziju u Subotici i boravio u sjemeništu „Paulinum“, a zatim se na Teologiji u Rijeci kao kandidat Riječke nadbiskupije pripremao za svećenički poziv. „Tijekom studija iz dana u dan sam nastojao biti povezan u molitvi s Gospodinom, koji mi je uvijek davao snage da mogu koračati ka svom cilju. Sigurno da nije bilo lako, uvijek u čovjekovu životu ima poteškoća, ali uz Božju pomoć i molitvu se sve može nadvladati. Velika potpora bili su moji najbliži iz obitelji te župnik i cijela moja župna zajednica u Janjevu, koji su me pratili i podupirali svojim molitvama.“, posvjedočio je mladi svećenik. 

Skip to content