Svećeništvo je Božja prisutnost u svijetu
Kategorija:
Vijesti

Formacija mladih svećenika

Duhovnost i identitet svećenika bile su osnovne teme redovitog edukativnog susreta mladih svećenika Riječke metropolije održanog 18. i 19. studenog u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. „Svećenikov život i služba nastavljaju život i djelovanje samog Krista“, rekao je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić u obraćanju svećenicima prvoga dana susreta.

Govoreći o identitetu svećenika istaknuo je njegov nadnaravni karakter koji se često zaboravlja u materijalističkom svijetu u kojem se procjenjuje prema funkcionalnosti. „Svećeništvo je Božja prisutnost u svijetu“, objasnio je nadbiskup. Svećeništvo je nadnaravni dar i za njegovo razumijevanje potrebna je vjera. Pozvao je mlade svećenike da budu autentični u uprisutnjavanju Krista u svijetu. „Isus je nas posebno pozvao da u njegovo ime budemo glava Crkve, ali to možemo jedino ako se priključimo Njemu, njegovoj muci i križu u službi spasenja.“

O svećeničkoj duhovnosti govorio je krčki biskup Valter Župan. „Duhovnost se u prvom redu ne uči nego se stječe iskustvom biti s Isusom“, rekao je biskup. „Prvenstvo ljubavi i odanosti treba dati osobi Isusa Krista, a ne ideji. Prioritet svećeničkog života je odnos s Kristom.“ Biskup je istaknuo kako vjernici od svećenika očekuju upravo duhovnost. „Njihovo je pravo da od svećenika očekuju duhovno vodstvo, duhovnika kojem će se moći obratiti u teškim trenucima.“ Upozorio je svećenike da moraju biti službenici Božji, a ne gospodari, te da ne smiju podleći konzumerizmu i lagodnom životu.

U organizaciji Motropolitanskog pastoralnog instituta svećenici su imali priliku čuti i druga edukativna izlaganja. Dr. Nikola Vranješ predstavio im je Direktorij za službu i život svećenika koji služi izgrađivanju i posvećivanju svećenika u svijetu. Upućen je prije svega dijecezanskim prezbiterima, a korisna je pomoć odgojiteljima i budućim svećenicima. Duhovnik riječkog bogoslovnog sjemeništa o. Vatroslav Halambek govorio je o bioetičkim pitanjima, a dr. Richard Pavlić o svećeniku kao služitelju riječi i otajstva. Drugoga dana mr. Ivan Stošić govorio je o crkvenoj dimenziji prezbiterske službe, dr. Josip Grbac analizirao je problematiku kultova i sekti, a ravnatelj Instituta mr. Mario Gerić istaknuo je važnost trajne formacije. Svećenici su sa svojim biskupima zajedno slavili euharistiju te tako ojačali i duhovnu i zajedničarsku dimenziju svojeg poziva.

Skip to content