Sv. Nikola zaštitnik Pomorskog fakulteta
Kategorija:
Vijesti


Pomorski fakultet u Rijeci 14. lipnja proglasio je sv. Nikolu biskupa zaštitnikom fakulteta. Ploču koja to potvrđuje na ulazu u fakultet blagoslovio je nadbiskup Ivan Devčić, a dekan fakulteta Serđo Kos tom je svečanom prilikom objasnio i razloge za ostvarenje ove inicijative.

 

„U trenucima kada more pokazuje svu svoju snagu i moć, čovjek se utječe nečemu većem. I sam sam svjedočio da je ljudima na moru u teškim trenucima najčešće blizu sličica sv. Nikole i njemu kao zagovorniku kod Boga upućuju svoje molitve. Stoga smo željeli tradicionalnog zaštitnika pomoraca proglasiti i zaštitnikom ovog Pomorskog fakulteta.“ Na svečanosti proglašenja te otkrivanja i blagoslova ploče koja to potvrđuje, sudjelovali su i zamjenica župana Marina Medarić, prorektor Riječkog sveučilišta Damir Zec i brojni djelatnici fakulteta.

Dekan je podsjetio na iznimnu povijest Pomorskog fakulteta, najstarijeg i najvećeg visokog pomorskog učilišta u Republici Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, koje svoje korijene vuče iz 1866. godine kada je s radom započela Carsko-kraljevska vojno pomorska akademija. Jedan od suradnika te akademije bio je i poznati filozof i fizičar Ernst Bloch. „Diplomanti ovog fakulteta ovog trenutka upravljaju najvećim plovnim jedinicama na svijetu. I u prošlosti su to bili admirali i ugledni kapetani. Na nama je da i u budućnosti nastavimo tu veliku povijest i tradiciju.“

Nadbiskup Devčić prije blagoslova potvrdio je kako je rado podržao ovu inicijativu istaknuvši kako je i štovanje sv. Nikole kao zaštitnika pomoraca također važan dio pomorske tradicije. „U vremenu smo kada su se mnoge tradicije izgubile, ali vidimo da s druge strane postoji tendencija njihova oživljavanja. Očito je da te tradicije ipak imaju svoju vrijednost i za čovjeka 21. stoljeća.“

Ispred Primorsko-goranske županije Marina Medarić je istaknula kako vjeruje da su danas pitomci ovog fakulteta koji plove na svim morima svijeta zadovoljni što je njihov zaštitnik proglašen i zaštitnikom fakulteta. Ploča kojom se potvrđuje da sv. Nikola izabran za zaštitnika djelo je umjetnice Vesne Rožman, a postavljena je na ulazu u fakultet pored već ranije postavljenog kipa sv. Nikole.

Skip to content